По повод проекта за конституция на Косово, който в момента се лансира от западните сили, Министерството на външните работи на Русия заяви, че това е "опит за даване на лъжлива правна основа за провъзгласяване на независимостта на Косово".

"Подготовката на конституция на Косово представлява опит самопровъзгласената независимост да бъде подкрепена от псевдоправна основа и продължаване на сепаратистката политика на Прищина и нейните покровители, което противоречи на нормите на международното право", обобщиха в Москва ситуацията в бившата сръбска провинция.

Руското външно министерство излезе със становище, че „е очевидно, че частта от населението на Косово, която не приема самопровъзгласената независимост, няма да приеме и бъдещото конституционно устройство на областта”, а в резултат на това ситуацията ще се изостри още повече.

„Вместо форсирано създаване на външни атрибути на незаконната държавна форма е необходимо да се размисли за приемлив изход, който може да бъде постигнат само в диалог между Белград и Прищина”, се изтъква в съобщението.

Подчертава се също така, че са неразбираеми твърденията, че ЕС бил одобрил подготовката и приемането на косовската конституция, защото, „както е известно, в ЕС няма консенсус по въпроса за независимостта на Косово”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase