Карла дел Понте. Снимка: wikipedia.org
fallback

Федералният департамент по външните работи на Швейцария забрани на Карла дел Понте да направи в Милано презентация на книгата си “Лов, аз и военните престъпници”.

“Обществената представа за това произведение е несъвместимо с длъжността посланик на Швейцария, която сега заема дел Понте”, се подчертава в комюнике на швейцарското външнополитическо ведомство.

В книгата си, дел Понте разказва за пречките, които е трябвало да преодолява “в опит да организира съдебното преследване на лицата, обвинени във военни престъпления за въоръжените конфликти на Балканите през 90-те години”.

От август 1999 г. до декември 2007 г. дел Понте беше главен прокурор на Трибунала в Хага. След изтичането на прокурорския си мандат от януари 2008 г. тя е посланик на Швейцария в Аржентина.

“В книгата на Карла дел Понте, която разказва за работата й на поста главен прокурор на Трибунала в Хага, се съдържат изявления, които са недопустими за представител на правителството на Швейцария”, заяви говорителят на швейцарското външно министерство Жан-Филип Жанр.

Той не уточни кои точно части от книгата на дел Понте не се приемат от швейцарското правителство.

Някои местни наблюдатели са на мнение, че става дума за “някои нюанси” в оценката на ситуацията на Балканите предвид това, че Швейцария официално призна независимостта на Косово.

Швейцарският външен министър Мишлин Калми-Рей участва миналата седмица в церемонията по откриването на посолството на нейната страна в Прищина, предаде ИТАР-ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Димитър

преди 16 години

В анонса за информацията се казва "югославски военнопрестъпници".БЕЗОБРАЗИЕ!!! Става дума за албански изверги надминали фашисткия д-р Менгеле!!! Интересно защо иначе престарателните защитници на демокрацията от Амнесги Интернещънъл, Хелзинки Уоч и др. си бъркат в носа и гледат на другата страна ???!!!

7

rangel

преди 16 години

Някой сигурен ли е,че тази наистина е жена?Аз не съм уверен....Ако е жена..........баси и грозотията...това би обеснило някои черти от поведението и-жена като не е коландрисвана дълго,започва да прави глупости,кофтито в няйния случай е,че страдат цели нации....

6

преди 16 години

Да знаеш колко точено казваш. Особено за Соломон. Наистина е враг български, много коварен, много лукав и много подмилен. Всичко, което прави видимо не е в български интерес. Обикновено плътно застъпва американски и еврейски интереси. така продааваше и България

fallback