Федералният департамент по външните работи на Швейцария забрани на Карла дел Понте да направи в Милано презентация на книгата си “Лов, аз и военните престъпници”.

“Обществената представа за това произведение е несъвместимо с длъжността посланик на Швейцария, която сега заема дел Понте”, се подчертава в комюнике на швейцарското външнополитическо ведомство.

В книгата си, дел Понте разказва за пречките, които е трябвало да преодолява “в опит да организира съдебното преследване на лицата, обвинени във военни престъпления за въоръжените конфликти на Балканите през 90-те години”.

От август 1999 г. до декември 2007 г. дел Понте беше главен прокурор на Трибунала в Хага. След изтичането на прокурорския си мандат от януари 2008 г. тя е посланик на Швейцария в Аржентина.

“В книгата на Карла дел Понте, която разказва за работата й на поста главен прокурор на Трибунала в Хага, се съдържат изявления, които са недопустими за представител на правителството на Швейцария”, заяви говорителят на швейцарското външно министерство Жан-Филип Жанр.

Той не уточни кои точно части от книгата на дел Понте не се приемат от швейцарското правителство.

Някои местни наблюдатели са на мнение, че става дума за “някои нюанси” в оценката на ситуацията на Балканите предвид това, че Швейцария официално призна независимостта на Косово.

Швейцарският външен министър Мишлин Калми-Рей участва миналата седмица в церемонията по откриването на посолството на нейната страна в Прищина, предаде ИТАР-ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase