"С ветото си върху приемането на Македония Гърция нанесе най-тежкото поражение на НАТО в цялата й история, разби мита за водещата роля на САЩ, показа индиферентността на ЕС, но и изгуби битката за името", пише македонската новинарска агенция "Макфакс".

"Ветото на Гърция разтърси изцяло основите на НАТО като военен съюз и съюз, свързан със сигурността и като гаранция за мир и стабилност в света и в региона. Деградира водещата роля на САЩ като основател, лидер и един от главните стълбове на Алианса. Приемайки ветото на Гърция, НАТО остави Македония извън системата за сигурност по времето на нови силни турбуленции, независимо от оценките на аналитиците по света, че са възможни всички, включително и най-неблагоприятните и най-нежеланите сценарии, ако Македония остане извън НАТО. Щом като не могат да се справят с гръцкото вето, НАТО и ЕС вадят злокобните сенки на Букурещкия мирен договор от 1913 г. С него в края на Втората балканска война Гърция, България и Сърбия си разделиха, разпокъсаха Македония", пише "Макфакс".

"Става съвсем ясно, че името е само повод, че зад ветото неумело се крият вампирясалите, никога не загаснали териториални и други претенции към Македония. И България побърза публично да се присъедини към тях, не можейки в решаващите за Македония моменти да прикрие своите аспирации", твърди агенцията.

"Връщането на сенките от миналото чакат и останалите, които имат аспирации към Македония и македонското. Изправената пред такива предизвикателства и мрачни сценарии, НАТО остави Македония извън членовете си. Най-мощният военен съюз не се справи с банално искане на Гърция, което предизвиква присмех у всички разумни хора по света. Не можейки да се справи с ветото на Гърция, НАТО падна на същото ниво, излъчвайки негативи и немощ. Същото се отнася и за ЕС, който е колективен член на Алианса", подчертава "Макфакс".

"Една жена може да бъде бременна, или да не бъде бременна. Няма отложена бременност. В момента ние нямаме покана за НАТО", това каза говорителят на македонското правителство Ивица Боцевски в отговор на въпрос дали страната му днес е получила покана за започване преговори за членство в Алианса.

"Днес е тъжен ден за НАТО", каза Ивица Боцевски. Той изтъкна, че според всички държави-членки на НАТО Македония е изпълнила критериите за членство.

"Ние сме в НАТО по отношение на принципите на Пакта, но заради нашата южна съседка не влязохме в НАТО", оплаква се Боевски.

Междувременно стана ясно, че македонската делегация ще напусне Букурещ още днес в знак на протест от решението на ръководителите на Алианса да не отправят покана за членство към Македония, докато не бъде решен спора за името й с Гърция.

"Искам да изразя съжаление, че Македония не получи на срещата в Букурещ покана за започване преговори за присъединяване към НАТО", каза българският министър-председател Сергей Станишев в двореца "Котрочени" в румънската столица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase