Москва за първи път официално заяви за възможността за подялба на Косово, обявило през февруари едностранно независимост, която така и не е подкрепена от Русия.

Външният министър Сергей Лавров вчера недвусмислено посочи готовността да бъде подкрепена идеята за самоопроделение на косовските сърби, като припомни, че на Запад обичат да обосновават независимостта на Косово с невъзможността за съвместен живот между албанците и сърбите, съобщава вестник “Време новостей”.

“А няма ли да приложим същия подход за съвместен живот на сърби и албанци вътре в Косово? Западните партньори не могат нищо да отговарят на това”, каза Лавров вчера пред руските депутати.

“Убеден съм, че малцинствата в Косово, не само сърбите, имат право на волеизявление, на това как и къде искат да живеят и в какво качество искат да бъдат там”, каза Лавров, цитиран от вестника.

Министърът посочи, че Европа е изправена през “сериозна заплаха от дестабилизация”, провокирана от “безотговорната и недалновидна политика” в подкрепа на косовския сепаратизъм.

Утре в Букурещ на заседанието на съвета "Русия-НАТО" президентът  Владимир Путин също ще разговаря за проблема с Косово, отбелязва изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase