Ракетите Шахаб-3, с които разполага Иран, изминават над 2000 км. Снимка: AFP
fallback

"Американската противоракетна отбрана има един недостатък - тя не покрива в достатъчна степен територията на всички страни-членки на НАТО. Алиансът трябва да вземе мерки, осигурявайки сигурността на България и Румъния", заяви румънският министър на отбраната Теодор Мелешкану.

Той смята, че НАТО би могъл да приеме декларация относно ПРО, подчертавайки принципа на неделимост на сигурността.

„Това би дало възможност на алианса на ниво експерти да анализира какви възможности съществуват за обединяването на нашите средства и какви възможности произтичат от сътрудничеството на САЩ и Русия по този проблем, за да предотвратим възможно нападение срещу територията на нашите страни“, каза Мелешкану

По думите му САЩ не разполагат военни бази нито в Румъния, нито в България.

"САЩ не разполагат военни бази в Румъния, а използват някои военни обекти и полигони, където съвместно се обучават американски и румънски военни. Сходна е и ситуацията в България", допълни той.

„В никакъв случая не става дума за постоянното присъствие на войски на някакви си бази, готови за използване в случай на необходимост. Това е само съвместна военна подготовка и възможност в случай на криза да си сътрудничим с останалите съюзници, включително САЩ, в акции за осигуряването на безопасността на международно равнище“, категоричен е Мелешкану.

От днес до 4 април правителствените ръководители на 26-те държави-членки на НАТО
се срещат в Букурещ, за да обсъдят разширяването на алианса и операциите му в Афганистан и Косово.

Разширяването на пакта ще е една от водещите теми на срещата в Букурещ.

В момента Албания, Хърватия и Македония са част от Плана за действие/КАРТА/. Освен това, Грузия и Украйна водят засилен диалог с Алианса за получаване на покана за членство в НАТО.

Ракетите Шахаб-3, с които разпоага Иран изминават над 2000 км. Снимка:

 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

d256h

преди 16 години

Това, че няма да има ракети в България е лошо и добре. На пръв поглед си мислим, че е лошо, защото няма какво да ни пази, но в същност това е по-добрия вариант за оцеляване. Ако имахме ракети, със сигурност те щяха да бъдат задължителна цел на противника. Правилата са такива! Има ли пуск (изстрелване) от противника срещу нас, задължително пусковата му система трябва да се унищожи. Това означава, че ако нямаме ракети, противника ще ни третира, като слаб противник и няма да изразходва мониции със сила по-голяма от подходящото, но ако имаме ракети той ще се чувства длъжен да неутрализира тези средства. Опита ми е показал, че военните са пълни кютуци особено, като трябва да преценяват пораженията от използване на оръжията си. Участвал съм в учения при които теоритично се използва ядрено оръжие върху българска територия. На въпроса ми, "какво ще стане с нашите села (градове) там, отговора е бил, "ами това е по-малкото зло!". В този смисъл аз съм против нашите военни да имат каквито и да било мощни оръжия, защото липсва адекватна преценка за използването им. Същите кютуци са и военните от другите държави, което води до извода, че е най-добре да нямаш мощни оръжия, защото все накой *** ще натисне копчето! Може да бъдем спокойни, знаем какви са дупедавци нашите ръководители, та може да очакваме, че и без война, който иска да ни превземе, за няколко стотин хиляди кинти те веднага си свалят гащите. Веднъж *** да е полезна за България. Браво!

22

преди 16 години

За какво да ни пазят , като на никой не сме притрябвали. С която империя сме били в съюз вече не съществува . Византийска , Турска , Германска , Руска сега иде ред и на НАТО и ЕС

21

преди 16 години

Другари и другарки ! Заплахата за България не идва от Сърбия , Турция и Гърция , с балканските и други такива войни отдавна свършихме . Ако погледнете малко по-надалече от Искъро ще забележите че опасноста идва от азиатските държави! В момента се прави опит за предотвратяване на 3-та световна война !

fallback