"Американската противоракетна отбрана има един недостатък - тя не покрива в достатъчна степен територията на всички страни-членки на НАТО. Алиансът трябва да вземе мерки, осигурявайки сигурността на България и Румъния", заяви румънският министър на отбраната Теодор Мелешкану.

Той смята, че НАТО би могъл да приеме декларация относно ПРО, подчертавайки принципа на неделимост на сигурността.

„Това би дало възможност на алианса на ниво експерти да анализира какви възможности съществуват за обединяването на нашите средства и какви възможности произтичат от сътрудничеството на САЩ и Русия по този проблем, за да предотвратим възможно нападение срещу територията на нашите страни“, каза Мелешкану

По думите му САЩ не разполагат военни бази нито в Румъния, нито в България.

"САЩ не разполагат военни бази в Румъния, а използват някои военни обекти и полигони, където съвместно се обучават американски и румънски военни. Сходна е и ситуацията в България", допълни той.

„В никакъв случая не става дума за постоянното присъствие на войски на някакви си бази, готови за използване в случай на необходимост. Това е само съвместна военна подготовка и възможност в случай на криза да си сътрудничим с останалите съюзници, включително САЩ, в акции за осигуряването на безопасността на международно равнище“, категоричен е Мелешкану.

От днес до 4 април правителствените ръководители на 26-те държави-членки на НАТО
се срещат в Букурещ, за да обсъдят разширяването на алианса и операциите му в Афганистан и Косово.

Разширяването на пакта ще е една от водещите теми на срещата в Букурещ.

В момента Албания, Хърватия и Македония са част от Плана за действие/КАРТА/. Освен това, Грузия и Украйна водят засилен диалог с Алианса за получаване на покана за членство в НАТО.

Ракетите Шахаб-3, с които разпоага Иран изминават над 2000 км. Снимка:

 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase