Тибетски демонстранти. Снимка: БГНЕС
fallback

„Оправдано да се вземат мерки за бойкот на летните олимпийски игри, ако Китай продължава да отказва всякакъв диалог с Далай Лама“. Това е мнението на председателя на Европейския парламент Ханс Герт Пьотеринг.

В интервю за немския „Билд ам Зонтаг“, Пьотеринг твърди, че „Пекин трябва да се реши. Той незабавно трябва да преговаря с Далай Лама. Ако не се появят никакви признаци за комуникация, смятам, че ще бъдат оправдани мерки за бойкот (на Олимпиадата).

„Не трябва да изключваме бойкотирането на игрите в Пекин (8-24 август т.г.). Искаме успешни игри, но не на цената на културния геноцид на тибетците, за който говори Далай Лама“.

Пьотеринг призова също така страните от Европейския съюз да говорят „на един глас“ по въпроса със защитата на правата на човека в Тибет.

„Китай е важен партньор на Европа, например в опазването на климата. Диалогът и сътрудничеството са от взаимен интерес, но тибетският народ не трябва да бъде пожертван. Ще загубим самоуважението си“, подчерта още Пьотеринг.

Преди няколко дни председателят на ЕП призова политиците, които смятат да присъстват на олимпийските игри, да преосмислят решението си, ако репресиите в Тибет продължат.

Пьотеринг, обаче, е самотен глас. Министрите на спорта на ЕС, на съвещание в Словения, отхвърлиха идеята за бойкот. Според тях бойкотът не е приемлив за света на спорта, защото от него няма да има полза, а само атлетите ще бъдат наказани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

pugguk

преди 16 години

#17 и твоят анализ е късоглед аре попро4ети още и пак опитайДа биеш хората в Тибет е като да биеш Дядо сичатих си веднъж с една китайска студентка...мога да ви кажа, че Френските скинари спокойно могат да и завидят на шовинизмада ме рощавате ама наще чавдрчета не бяха толкоз промити мозъчетатия хора унищожиха наследството на Хуашан сега искат да затрият и ТибетТая планета почва да ми идва до гуша

17

student

преди 16 години

Много ме кефи номер 7 и всички които се изказват без да знаят въобще за какво става въпрос. Обаче най-много ми е забавен неговия икономически анализ на ситуацията. Искам да ви кажа пичове, че винаги САЩ са си гледали интереса, но няма друга държава във света която да е помагала толкова, колкото САЩ. Никой все пак не помага безплатно. Къде бяхте през ранните 90 години когато от една комунистическа "икономика", която не е никаква икономика ни помогнаха да изградим една съвременна държавна система (само дето нашите съветско настроени управляващи я ***). И да ви кажа това във Ирак рано или късно трябваше да стане. Може САЩ да са убили 1 000 000 иракчани (което 100% не е напълно вярно) обаче Садам колко е убил ? Колко е репресирал?? В дългосрочен план са помогнали и то доста. Хайде сега защитниците на ВЕЛИКИЯТ КИТАЙСКИ НАРОД да кажат защо подкрепят една репресивна държава. Просто държава в която ако кажеш, че партията която управлява не управлява добре те затварят в затвор, държава в която ако сметнат, че някоя медия - била китайска или американска (най вече Youtube ) я критикува веднага я цензурират, просто не трябва да съществува. Не би трябвало през 21 век да сме толкова малодушни!!!

16

USA EU

преди 16 години

Da Boikotirat Amerikancite ili da si napraviat paralelna olimpiada!!!!

fallback