„Оправдано да се вземат мерки за бойкот на летните олимпийски игри, ако Китай продължава да отказва всякакъв диалог с Далай Лама“. Това е мнението на председателя на Европейския парламент Ханс Герт Пьотеринг.

В интервю за немския „Билд ам Зонтаг“, Пьотеринг твърди, че „Пекин трябва да се реши. Той незабавно трябва да преговаря с Далай Лама. Ако не се появят никакви признаци за комуникация, смятам, че ще бъдат оправдани мерки за бойкот (на Олимпиадата).

„Не трябва да изключваме бойкотирането на игрите в Пекин (8-24 август т.г.). Искаме успешни игри, но не на цената на културния геноцид на тибетците, за който говори Далай Лама“.

Пьотеринг призова също така страните от Европейския съюз да говорят „на един глас“ по въпроса със защитата на правата на човека в Тибет.

„Китай е важен партньор на Европа, например в опазването на климата. Диалогът и сътрудничеството са от взаимен интерес, но тибетският народ не трябва да бъде пожертван. Ще загубим самоуважението си“, подчерта още Пьотеринг.

Преди няколко дни председателят на ЕП призова политиците, които смятат да присъстват на олимпийските игри, да преосмислят решението си, ако репресиите в Тибет продължат.

Пьотеринг, обаче, е самотен глас. Министрите на спорта на ЕС, на съвещание в Словения, отхвърлиха идеята за бойкот. Според тях бойкотът не е приемлив за света на спорта, защото от него няма да има полза, а само атлетите ще бъдат наказани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase