Лидерът на терористичната мрежа Ал Кайда отново се появи в медийното пространство. На една от интернет страниците на ислямските екстремисти той категорично осъди повторното публикуване на карикатурите на Мохамед из датската преса и заплаши Европа със „силни реакции“.

В обръщението не беше пощаден и Папа Бенедикт XVI, който според Бин Ладен стои начело на един „нов кръстоносен поход“ срещу Исляма.

Новото послание на ръковидителя на Ал Кайда е с продължителност от пет минути. Осама е сниман изправен носещ оръжие на гърба си, но специалистите предполагат, че гласът на съобщението е автентичния глас на терориста.

Бин Ладен заплашва европейците с тежко наказание за обидната публикация на карикатурите на Пророка Мохамед. Той обвинява Запада, под водачеството на Вашингтон, че „ умишлено бомбардира нашите села“, но дори трагедията на избитите жени и деца, „бледнее в сравнение с публикуването на тези обидни рисунки“.

Поради това, „разплатата ще бъде още по-сурова“, подчертава лидерът на ислямистите. В своето послание Бин Ладен прави опит да се обърне към „интелигентните“ в ЕС.

„ Във вашето безверие вие прекалихте, публикувайки обидните рисунки. Това е най-голямото и най-опасното нещастие и поради това осъждането на вашите действия ще бъде още по-решително“.

По думите на терорист №1 карикатурите са част от един „нов кръстоносен поход срещу Исляма“, при който папа Бенедикт XVI играе една специална роля.

Осама Бин Ладен напада в изявлението и американския президент Джордж У. Буш, който той описва едновременно като „съюзник“ и „подтисник“ на Европа. „Ужасните действия“ на водената от САЩ военна коалиция в Ирак и Афганистан не са „сложили край на войната“, а още повече „засилват нашата решимост“ в желанието ни да „запазим нашите права, да отмъстим за нашия народ и да прогоним окупантите от нашата земя“.

Предполага се, че Бин Ладен се намира в труднодостъпния планински регион по границата между Афганистан и Пакистан. През изминалата година в различни медии се появиха спекулации, че водачът на ислямските екстремисти е починал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase