Полицаи на ООН в Косовска Митровица. Снимка: DPA
fallback

Полицейски формации на УНМИК и войници от международните сили на КФОР щурмуваха съда на ООН в Косовска Митровица, който беше превзет от разярени сърби на 14 март т.г.

53-ма сърби са били арестувани, съобщи говорителят на косовската полиция Башим Хоти от Прищина. Около 20 от задържаните лица са успели да избягат, след като други сръбски демонстранти са им се притекли на помощ, информираха белградски медии.

Повече от 1000 протестиращи сърби пред сградата на съда са нападнали частите на УНМИК и КФОР, се съобщава още в прессъобщението на косовската полиция. 22 полски полицаи и осем френски войници са ранени с камъни, гранати и коктейли "Молотов".

Множеството е разрушило четири автомобила на международните сили. От сръбска страна пострадалите са минимум 20, информираха от местната болница. Състоянието на един от ранените се оценява като тежко, заяви директорът на болницата в града Марко Яксич. Той е прострелян със снайпер.

Около 11 ч. българско време в болницата са били докарани и двама сърби с прострелни рани. Засега обаче не е ясно доколко тежко са ранени те, съобщиха от сръбската агенция БЕТА.

В Северно Косово преобладава сръбското население.

След обявяването на независимостта през февруари т.г., сърбите в тази част на Косово се опитват да предизвикат отцепването на тази област и присъединяването й към Сърбия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Crusader

преди 16 години

ПЕТИЦИЯ ЗА РЕФЕРЕНДУМ!!!! България сега е поставена пред съдбоносен избор - дали да признае самообявилата независимост, автономната в република Сърбия област - Косово. Над България се оказва натиск от външни сила за признаване прецедента "независима държава Косово", а българските управляващи са склонни да го признаят, изхождайки само от своите лични и служещи на чужди държавни интереси. Нека ние - българските граждани им покажем верния път в защита единствено на българските национални интереси, чрез формите на пряката демокрация - РЕФЕРЕНДУМА. Като по този начин държава България ще каже НЕ на "нова държава Косово" и ще завоюва независима и неутрална външнополитическа позиция. Никой външен и вътрешен фактор няма право да отрече волята на Българския народ. Откритата на 24.2. 2008 г. от Гражданското Движение за реална демокрация в България - "Идея за България", ПОДПИСКА ЗА ИНИЦИИРАНЕ НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ ПО ВЪПРОСА ЗА ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКАТА ПОЗИЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ ОТНОСНО ПРЕЦЕДЕНТА - "НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА КОСОВО", ПРОДЪЛЖАВА. ДА ДАДЕМ СВОЯ ГЛАС И НАРОДНА ВОЛЯ ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ! Ще прочетете и подпишете петицията в интернет сайтa на Движението

9

Поклон на възпитател

преди 16 години

Без заблуди повече.Няма значение за тях кой-кой е.Важното е да са последни.Заблудените лакеи ще си останат само с мечтите.Аз съм и други няма казва един.

8

Баба Мара

преди 16 години

Питах ги, рекоха на убав чиляк и забратка му ходи:)))Ама рекоха още, опрайхме Косово да се готви Метохия;)

fallback