Полицаи арестуват тибетски монах. Снимка: DPA
fallback

Китайската полиция арестува няколко десетки тибетски монаси след протестен марш в тибетската столица Лхаса. Духовниците се опитали да протестират срещу китайската окупация на тяхната страна, съобщава радио „Свободна Азия“.

Позовавайки се на правителствени източници, американското радио твърди, че около 300 будистки монаха от манастира „Депрунг“ са се опитали в понеделник да достигнат до отдалечения на 10 км. център на Лхаса, но са били спрени на контролен пункт на китайската армия.

Монасите са настоявали за освобождаването на техни събратя, които са били арестувани от китайските власти още през октомври 2007 г. На контролния пункт те са били посрещнати от десет военни и десет полицейски автомобила, както и от линейки, след което били натоварени по колите и откарани в неизвестна посока, съобщават очевидци.

Всички пътища към манастира „Депрунг“ са блокирани от китайските сили за сигурност. Следят се и други будистки манастири в Лхаса.

Запитани за обстоятелствата по случая, местните власти и ръководството на манастира са заявили, че не знаят нищо за протестен марш, но говорителят на китайското външно министерство е потвърдил в Пекин, че някои монаси са били замесени в „нелегални действия“ и по този начин са застрашили „обществената стабилност“.

„Те ще бъдат подведени под отговорност съгласно законите на страната“, е казал още говорителят, без обаче да уточни точния брой на арестуваните монаси.

След победата на комунистите през 1949 г. , войниците на Мао нахлуха в Тибет през 1950 г., като по този начин присъединиха към територията на Китай над 2 милиона квадратни километра.

По време на китайската окупация, от 1950 г. насам, са убити над 1 милион тибетци и са разрушени около 6000 манастира. Държавният глава Далай Лама е принуден да напусне Тибет и живее в изгнание в Индия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Владо Руменов

преди 16 години

Ние от "тибетска страна" също имаме разрешение от общината за протест на същото място и по същото време.

7

Kremi

преди 16 години

здравейте! да, за този ден и час има позволен протест, но не за Тибет, а за Фалун Гонг - китайска практикиа за усъвършенстване, която е преследвана в Китай заради огромната си популярност (ввв.бг.цлеархармонъ.нет). мисля, че за да се спазят законите на България, е добре от "тибетска" страна също да се уведоми Общината. в противен случай не е законно, и полицията ще разпореди хората, подкрепящи Тибет, да си тръгнат.

6

Владо Руменов

преди 16 години

На 22..08, събота от 11.30ч. има разрешен от общината митинг протест пред китайското посолство.Каня всички, които подкрепят Свободата и тибетската кауза.

fallback