83% от гражданите на бившата югославска република Македония са се обявили категорично срещу промяната на името на страната, показват резултатите от изследването, проведено от Центъра за политически анализ в Скопие.

В допитването са взели участие 1100 души. На въпроса дали са съгласни Македония да промени името си, за да стане член на НАТО, 82,5% са отговорили отрицателно, а 71% от анкетираните  не приемат други страни и международни организации да използват име за страната, различно от конституционното „Република Македония“.

Спорът между Атина и Скопие за името на страната, който се очертава като основна пречка за членството на страната в европейските и атлантическите структури, не можа да бъде решен досега, въпреки посредничеството на специалния пратеник на ООН Матю Нимиц.

Вече стана ясно, че американците са решили да поемат нещата в свои ръце, за да може да се намери компромисно решение на проблема с името преди срещата на върха на НАТО в Букурещ (2-4 април 2008 г.), когато Македония се надява да получи покана за членство в Северноатлантическия пакт.

Това вече е било съобщено на президента Бранко Цървенковски и на премиера Никола Груевски от помощник държавния секретар на САЩ Даниел Фрийд.

По всичко изглежда, че македонското правителство скоро ще получи "предложение, на което не може да бъде отказано".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase