Снимка: nycdefensefirm.com
fallback

Четири са основните мафиотски кланове в Албания: фамилиите Кула, Абази, Борици и Брокай.

Най-големият и опасен мафиотски клан в Албания е фамилията Кула, контролираща наркотрафика от Турция, контрабандата на оръжие и албанската имиграция в Италия.

Основният бизнес на фамилията Абази се припокрива в голяма степен с този на Кула.

Те са специалисти в трафика на оръжие и наркотици, докато колегите им от клана Борици, освен че се занимават наркотици, са номер едно в проституцията, където си партнират успешно с някои италиански престъпни групи.

В четвъртата групировка Брокай са замесени много бивши политици и служители на албанските тайни служби. Те също се занимават с наркотици, оръжие и проституция.

Под вещото ръководство на четирите клана не е учудващо, че организираната престъпност в братско Косово също процъфтява.

Там обаче фамилиите са по-малки и в момента наброяват около 30.

Заедно обаче тези 30 престъпни синдиката са основна част от световната организирана престъпност и са замесени не само в наркотрафик, но и в трафик на оръжие, цигари, крадени коли, проституция, рекет, пране на пари, изнудване и т.н.

По данни на сръбския вестник „Блиц“ косовските албанци вече са съумели да се преборят за престижното второ място сред наркомафиите в света.

Сред косовските мафиоти най-силни са клановете Келменде, Шабани и Лука. Албанските мафиотски фамилии от Косово прекарват контрабандно 4-6 тона хероин месечно, а стойността на дрогата се изчислява на 2 милиарда долара годишно.

“Тази печалба по оценка на германската, италианската, чешката и други европейски полиции се изпират през над 200 частни банки и обменни бюра, които са в ръцете на албански мафиотски фамилии. Парите се перат и чрез козметични магазини и салони, отворени в Италия, Великобритания, както и чрез много кафенета в Западна Европа. Най-голямата част от придобитите по престъпен начин пари се легализират в Албания, смятана за най-големия център за пране на пари, както и за трафик на дрога на Балканите”, пише в доклад на сръбската полиция за организираната престъпност в Косово.

“65 % от цялото количество дрога на различните пазари в цял свят минават през Косово, а на европейския пазар 90 % от хероина се контрабандира през Косово. Албанските престъпни групи от Косово контролират над 80 % от трафика на хероин в Европа. От 38 милиона долара, колкото албанската мафия е придобила  през 1999 г. от наркотрафик, печалбата на тези престъпни наркогрупи през последните десетина години е нараснала на няколко милиарда долара”, се казва още в доклада.

Албанците също така държат 40 % от пазара на хероин в САЩ.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

liding

преди 16 години

Връзките на АОК с албанските наркобаронитака че, осигурявайки протекция за армията на Тачи, ЦРУ на практика осигуряваше и чадър за балканския път на хероина, контролиран от албанската мафия. Никак не е случайно, че на проведените през октомври първи общински избори в Косово, партията на бившия шеф на АОК спечели тъкмо в районите, известни като албанския Меделин. Позициите на албанската организирана престъпност са особено силни в Италия, където тя поддържа много тесни връзки със Сакра корона унита или четвъртата мафия, контролираща наркотрафика в районите на Бриндизи, Лече и Таранто. Албанците обаче, вече не се задоволяват с това, очевидно стремейки се да поставят под свой контрол цялата търговия с хероин в Европа. Неслучайно 20% от арестуваните през последните години наркопласьори на континента са албанци. При това, докато средното количество, откривано у подобен пласьор е около два грама, при задържаните албанци то е 120 грама! Днес 80% от наркотрафика в скандинавските държави, 90% от този в Швейцария и над половината от онзи в Германия, се контролират от албанската мафия. Според немската федерална полиция, албанците вкарват 80% от хероина на европейските пазари, а сред наркоманите той е вече известен като албанка.Косово виртуалната нарко-държава Доказателства за невероятните доходи от наркотрафика днес могат да се открият буквално навсякъде в косовската столица Прищина. Във всеки случай те са много повече, отколкото тези за западната финансова подкрепа в провинцията. Великолепните нови къщи, ремонтираните пътища, свръхмодерните оръжия, с които разполагат местните албанци, са построени и купени именно с пари от трафика с хероин. Така поне смята експертът за Балканите на парижкия Център за контрол на наркотрафика Мишел Кутузис. Тези признаци за внезапно сполетялото косовските албанци благосъстояние тепърва ще се увеличават с постепенното превръщане на провинцията в истинска виртуална наркодържава, при това под носа на близо петдесетте хиляди сини каски, разположени там.Според редица експерти, разпускането на Армията за освобождение на Косово само е улеснило бума в наркотрафика. То е позволило включването в него на хиляди цивилни албанци, всеки от които обаче е задължен да дава процент от печалбата на водача на собствения си клан (последните по правило са бивши командири от АОК).По данни на Интерпол около 500 косовски албанци редовно пренасят на Запад от по 20 или повече килограма хероин, докато с по-малките (под два килограма) са ангажирани други 5000 дребни доставчици. В последно време албанските мафии в Западна Европа започнаха истинска война за овладяване на пазарите за дрога в големите тамошни градове, с което окончателно биха затворили цикъла, осигурявайки си нови огромни печалби. Неслучайно в докладите на германската федерална полиция се твърди, че албанците все по-често прибягват до насилие, разчиствайки сметките си с останалите в хероиновия бранш. На свой ред, експертът от американската Програм

24

Мите

преди 16 години

22 Много е прав

23

tr

преди 16 години

не вярваите и 1 дума на медиите те не информират те дезинформират

fallback