Турски командос в Ирак. Снимка: DPA
fallback

Турция не е пожела да се ангажира с краен срок за изтеглянето на своите войски от Северен Ирак. Това стана ясно след разговорите на министъра на отбраната на САЩ Робърт Гейтс с неговия турски колега Вежди Гьонюл в четвъртък.

Гейтс е повторил още веднъж искането на официален Вашингтон, турската военна операция да бъде възможно най-кратка, а целите й да са добре прецизирани.

Според Гейтс „трябва да е ясно, че само с военни действия не може да бъде елиминирана терористичната заплаха“. Той е допълнил, че Анкара трябва да предприеме конкретни политически и икономически мерки, за да изолира партизаните от ПКК, както и да се погрижи за голямото кюрдско малцинство, живеещо в границите на Турция.

Турският министър на отбраната Вежди Гьонюл е подчертал още веднъж, че турските войници ще се оттеглят от Ирак, след като завършат своята мисия срещу бунтовниците от Кюрдската работническа партия.

„Турските войници навлязоха в иракска територия за да нападнат цели и бази на ПКК....Ние нямаме лоши намерения срещу цивилните граждани и не възнамеряваме да окупираме каквото и да било“ е заявил още Гьонюл.

Обвиненията на Анкара са, че кюрдските партизани организират нападения срещу военни и граждански обекти в Турция от своите планински бази в Северен Ирак.

През последните години Анкара многократно се опитваше да накара иракското правителството да се справи с милициите на ПКК, но Багдад си има по-належащи проблеми за решаване в сферата на сигурността. Освен това централното иракско правителство няма голямо влияние в доминирания от кюрдите Северен Ирак.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

xebat

преди 16 години

her biji kurd u kurdistan serkeftin ya kurda e pkk+kurd=kurdistan

13

Od Makedonec do тата

преди 16 години

ви,не ни...Вие когато не стане пари во джеба искахте од турците и гърците.Лажа ли?След 1991 годи..*** помниш...Тогава твойта дъштеря и жена бяха може би ***..Незнам..Но след робството много добре приятелството имаме сега...Ти во кой век живееш?Пичко матре..Ке се йебем на *** стига..И за кюрдите.Ти с какъв паспорт дойде към Болгария.Со турка паспорта..Нали.Ти каде научил си болгарски.Тука..Се върней на Курдистан тогава.Ама нема.Виж како ке се ти кажувам..Ти живееш во Турция.Ядене ядеш во Турция.Вода пиеш во Турция.Ама я вршиш нуждата на чинията сега.И за тебе псувам.Ке се йебат на баба и *** Турците...Пичко матре... .

12

татаробугарин

преди 16 години

Ей маке я си пиши във вашите си селски сайтове що дириш дириш тука.*** кога сте били заедно с турция бе като са ви *** по време на робството ли.Изглежда от многото на твойте дедовци е взело да им харесва и ти се е предало и на теб а *** сополиво.

fallback