Раул Кастро. Снимка: БГНЕС
fallback

Кубинският парламент избра Раул Кастро за нов президент след почти 50 години управление на неговия брат Фидел.
Това историческо събитие изглежда ще остави острова да се развива по комунистически път, коментира Франс прес.

„Фидел е незаменим; хората ще продължат неговото дело, когато той не е вече между нас, все пак неговите идеи винаги ще са тук“, заяви Раул Кастро в първата си реч като държавен глава пред депутати.

„Приемам отговорността, която ми бе дадена с убеждението, че ще повтарям често: има само един ръководител на кубинската революция: Фидел е Фидел и ние всички много добре знаем това“, добави той.

81-годишният Фидел Кастро, който проведе революцията в Куба, временно предаде властта на своя по-млад брат през юли 2006 г., когато бе приет в болница за операция на червата.

Оттогава той няма публични изяви, а във вторник миналата седмица обяви, че по здравни причини се оттегля като президент на страната, чийто ръководител е от 1959 г.

Раул Кастро заяви, че ще се консултира със своя брат по важните въпроси. Той обеща да бъде защитник на страната от могъщия северен съсед – САЩ.

„Отбелязахме нападателните изявление и откритата намеса на Империята /така в Куба наричат Вашингтон/ и някои от неговите най-близки съюзници“, заяви Раул Кастро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Мамантос

преди 16 години

За предубедените -- Куба има много добро социалистеческо здравеопазване, а също така -- образование и наука. Демократична България е много по-зле по тези показатели.

7

приятелка на кубинск

преди 16 години

Имам приятел който живя в Куба, а после се ожени за кубинка. Живяха известно време в Демократична България, но като се "нарадваха" на демокрацията събраха багажа и се върнаха в комунистическата Куба, където живеят до сега много спокойно и щастливо. Чуваме се редовно. Всичко лошо което се говори за тази райска държава е американска пропаганда.

6

преди 16 години

И затова е на тоя хал.

fallback