Сръбски демонстранти, противопоставящи се на независимостта на Косово, подпалиха американското посолство в Белград. Протестиращите нахлуха в сградата в късните часове, когато в нея не е имало дипломатически служители.

Снощи в центъра на Белград се състоя грандиозен многохиляден митинг, на който присъстваха около 150 хиляди души, събрали се да протестират срещу едностранното обявяване на независимостта на Косово, на 17 февруари.

На демонстрацията, организирана от сръбското правителство, емоционална реч произнесе премиерът Воислав Кощуница. „Има ли друга нация на света, от която искат да се откаже от своята идентичност, да се откаже от своите братя в Косово“, обърна се той към събралите се.

„Никой в Сърбия никога няма да получи право да се съгласи с това“, подчерта Кощуница. На митинга говориха още и известният режисьор Емир Кустурица, известни спортисти и политици.

Най-добрият сръбски тенисист Новак Джокович заяви, че "това е един от най-тежките моменти в сръбската история, че със сърцето си винаги е с Косово и че сръбският народ е готов да защити това, което е негово".

Голяма група младежи, участваща в многохилядния протестен митинг, успя обаче да пробие полицейския кордон в района, където са разположени сградите на чуждите мисии.

Те подпалиха помещения на консулския отдел на американското посолство, в които по това време не е имало служители и не са се охранявали от сръбската полиция.

По-късно пожарът бе овладян, а редът - възстановен от специалните полицейски части за борба с масовите безредици.

часове след палежа от сградата на американската мисия бе извадено овъглено тяло.

В момента се уточнява самоличността му. Посолството на САЩ обяви, че никой от неговите служители не е пострадал.

При сблъсъците има пострадали сред младежите и полицията.

От белградските болници съобщиха за около 100 ранени.

Съветът за сигурност на ООН единодушно осъди нападението на разярената тълпа срещу сградата на американското посолство в Белград.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Хавиер Солана определи като тотално неприемливо насилието в Белград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase