Посредникът в спора за името с Гърция Матю Нимиц е излязъл извън рамките на мандата си и предлага варианти за решение, които са по-лоши от досега предлаганите. Това е заявил президентът на Македония Бранко Цървенковски в интервю за местния „Дневник“.

Той е подчертал, че две от предложенията , Независима или Демократична Република Македония, могат да се превърнат в база за решаването на дългогодишния спор с Атина.

Цървенковски е на мнение, че тези варианти са приемливи, ако се използват единствено на мястото на Бивша Югославска Република Македония, но в личните документи и задграничните паспорти на гражданите на страната трябвало да остане конституционното название Република Македония, което иначе ще бъде сведено само до вътрешна употреба.

Това обаче е само първоначалното мнение на македонското ръководство. В момента се водят консултации по въпроса между основните политически партии в страната – ВМРО-ДПМНЕ, Демократичната партия на албанците /ДПА/, Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ и Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/.

Преди срещата лидерът на СДСМ Радмила Шекеринска обвини премиера и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, че вече е дал съгласието си за промяна на конституционното име.

“За Македония е много опасно и страшно това, че премиерът играе двойна игра. Пред обществеността съобщава, че не се отказва от конституционното име, а правителството всъщност дава разрешение за две предложения, които са приемливи за Македония. Това всъщност означава промяна на конституционното име. За СДСМ това е неприемливо и за първи път след 10 години съгласувана позиция за името Груевски говори за референдум, защото вече е дал разрешение за промяна на конституционното име”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase