Датските сили за сигурност са арестували няколко човека, които са заподозрени, че планират убийството на местен карикатурист.

Полицаите са отказали да съобщят подробности по случая, но датски всекидневник разкрива, че става дума за техния щатен карикатурист, който е един от 12-те илюстратори, стоящи зад скандалните рисунки на Пророка Мохамед, които вбесиха ислямския свят преди две години.

По официални данни на Датската разузнавателна служба, днес сутринта, в 4,30 ч. местно време, е била проведена контратерористична операция на силите за сигурност в региона на град Архус, западна Дания, за да бъде „предотвратено терористично мотивирано убийство“.

Съобщението не предоставя информация какъв е броят на арестуваните ислямисти, но скоро се очакват допълнителни разкрития по случая.

„Не искахме да поемаме неоправдани рискове и решихме да се намесим в много ранен етап на подготовката за убийството, за да попречим на планирането и изпълнението на атентата“q се казва в изявление на генералния директор на Датската разузнавателна служба Якоб Шарф.

Датският регионален всекидневник „Йиландс постен“, който пръв публикува рисунките на Мохамед през септември 2005 г., е информирал, че обвиняемите са планирали убийството на техния карикатурист Курт Вестергаард.

Няколко месеца след публикуването на карикатурите, в началото на 2006 г., масови, в някои случаи дори кръвопролитни, демонстрации заляха почти всички ислямски страни. Някои мюсюлмани твърдо вярват, че Коранът забранява да се правят илюстрации на Пророка Мохамед.

В някои ислямски страни датските посолства бяха принудени да затворят врати, а персоналът им беше евакуиран.

Карикатурата на Вестергаард показва Пророка, носещ на главата си бомба с горящ фитил, около която е навит тюрбан.

Самият Вестергаард заяви, че рисунката му искала да покаже как някои хора използват името на Мохамед, за да оправдаят терора. Въпреки това, мнозина в ислямския свят възприеха карикатурата като обидна рисунка, която изобразява Пророка като терорист.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase