Намерението на венецуелския президент Уго Чавес да национализира петролните полета, разработвани от американския концерн „ЕксонМобил“, както се очакваше, прерасна в грандиозен скандал.

В отговор на действията на Чавес, от „Ексон“ започнаха юридическа офанзива пред съдилища в САЩ, Великобритания и Холандия срещу правителството на южноамериканската страна, настоявайки да бъдат замразени активите на държавната петролна компания „Петролеус де Венецуела“ /PDVSA/.

Американците дори успяха по съдебен път да замразят 12 милиарда долара собственост на PDVSA, но по всичко изглежда, че конфликтът между двете страни едва сега започва.

В седмичното си предаване „Ало, президенте“, Уго Чавес заплаши открито „Ексон“ и Белия дом, че подобно поведение от тяхна страна ще доведе до пореден скок на цените на петрола, като те могат да достигнат до нива 200 долара на барел.

„Ако ни замразите, ако наистина успеете да ни замразите, ако ни навредите, след това ще ви нараним. Искате да знаете как? Няма да изнасяме петрол за САЩ“, заяви още радикално левият президент на Венецуела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase