Махариши Махеш Йоги – гуру на членовете на Бийтълс и много други известни личности, почина във вторник в дома си в холандския град Влодроп, съобщи CNN.

Смята се, че човекът, който въведе трансцеденталната медитация на Запад, е бил на 91 години.
 
Махариши започна да преподава трансцеденталната медитация през 1955 година, а в САЩ я въведе през 1959. Движението обаче стана популярно, след като Бийтълс посетиха една от лекциите му през 1967 година.

Миналия месец гуруто се оттегли в дома си и преустанови всякаква дейност, казвайки, че иска да отдаде последните си дни на изучаване на древните индийски текстове, които са в основата на учението му.
 
С помощта на стотици известни личности, Махариши, което на хинди означава Велик пророк, превърна интерпретациите на античните текстове в мултимилионна световна империя.

В списъка на известните медитатори – негови последователи, влизат най-различни хора – от Бийч Бойс до Клинт Ийстууд, Дийпак Чопра и известния режисьор Дейвид Линч.
 
След 50 години преподаване, Махариши се отдаде на по-грандиозни проекти, използвайки силата на груповата медитация за установяване на световен мир и мобилизиране на последователите му да се борят срещу бедността. 
 
Дейвид Линч веднъж обясни, че най-накрая е открил „океана на спокойствието“, след като 30 години практикува трансцеденталната медитация.

В телефонно интервю за Асошиейтед прес той заяви, че Махариши му е помогнал „във всеки аспект от живота му“.

Линч добави, че смята, че гуруто е поставил основите на световния мир.
 
През 1974 година Махариши основа и университет във Феърфийлд, Айова, където се преподаваше медитация наравно с изкуствата и науките на 700 студенти. 

През 2001 пък негови последователи създадоха и Ведически град Махариши, на няколко километра от Феърфийлд, който има около 200 души население.

Градчето въведе изискването сградите да бъдат строени в съответствие с принципите, въведени от Махариши за хармония с природата.
 
Данните за пророка сочат, че е роден в Централна Индия на 12 януари 1917 година, въпреки че той винаги е отказвал да потвърди тази информация.

Махариши е учил физика в Университета Аллахабад, след което става секретар на популярен проповедник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase