fallback

С неочаквана за мнозина директност румънският президент Траян Басеску застана на страната на Сърбия, предаде АФП.

Пред делегатите на конференция на Германския фонд Маршал, преди срещата на НАТО, запланувана да се проведе по-късно тази година в Букурещ, румънският държавен глава e заявил категорично:

„Моята страна няма да признае обявяването на независимостта на Косово, без значение от това дали става дума за едностранно или координирано решение“.

„Какво послание изпращаме на мултинационалните общества или на други държави, които са изправени пред етнически проблеми или замразени конфликти“, попитал Басеску участниците в конференцията и подчертал, че с подобни действия „ние можем да хвърлим сянка върху Хартата на ООН и Заключителният акт от Хелзинки“.

В допълнение румънският президент заявил, че за всички е видна голямата липса на диалог между Прищина и Белград и че разговорите между косоварите и сърбите под международно наблюдение се нуждаят от повече време.

По този начин Басеску доближи официалната позиция на своята страна до тази на Русия.

„Дайте им допълнителен шанс за преговори по статута на Косово“, призова румънският държавен глава.

От изключителна важност за изхода на спора за статута на Косово ще бъде резултатът от президентските избори в Сърбия, които са насрочени за 3 февруари т.г.

Може да се очаква, че косовските албанци ще обявят почти незабавно независимост, ако победи националистическият кандидат Томислав Николич.

Ако про-западният кандидат Борис Тадич успее да се пребори за втори президентски мандат, тогава процесът по обявяване на косовската независимост ще бъде съгласуван с ЕС и ще се придържа към плана на Марти Ахтисари. Това е заявил албанският експерт и главен редактор на косовския ежедневник „Koha Ditore“ Батон Хаджиу.

Позицията на българското правителство по въпроса за статута на Косово засега все още не е ясно изразена, но може да се предположи, че София ще търси максимално доближаване до официалната позиция на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

омон

преди 16 години

Що за се изказват в този форум.Да поискаме западните покрайнини в замяна на признаване на независимост на Косово и "силните" хайде хоп и готово-ще ни ги дадат,създавайки още един прецедент след независимостта на Косово.Не е ли по реалистично да мислим че ако не признаем независимостта на Косово сърбите ще гледат с други очи на България и българите и положението на българите в западните покрайнини ще се подобри.Сърбия била виновна за загубата на наши територии в миналото.Признавам,има такъв момент,но никой не ни е виновен за утопичните идеи на фердинант за превземане на Инстанбул"благодарение"на които сме излезли така окъсани след балканските войни.Всъщност,обаче след балканските войни западна тракия остава българско притежание със 120км излаз на бяло море,но идва първата световна и естествено сърбите ни са виновни че сме предпочели страната на Германия.При положение,че бяхме на другата страна мойе би щяхме да си върнем источна тракия,а и да запазим западна,а при неутралитет щяхме да запазим западна тракия и да сме много по стабилна страна.Така,че сърбите не са виновни за нашите национални катастрофи и затова аз мисля че много по добре ще е да последваме примера на румъния и да не подкрепим независимостта на Косово показвайки се като едни добри съседи преодолели прдрасъдъците от конфронтациите които сме имали в историята.

57

Tirol

преди 16 години

изместихте темата. Става дума за решението на Румъния. Не става дума за нищо друго. Не се ли уморихте да изкарвате другите виновни? Сега плачете за загубени войни и територии. Ще ви припомня една българска поговорка: най-много боли това, което сам си направиш! Сънуваме България като при Симеон Велики, а докарахме на власт смешния Симеон Втори. Ама е отдавна известно, че копието никога не може да достигне оригинала. Кога най-после ще разберем, че виновни за всичко сме си ние и ние трябва да си оправяме държавата?! И накрая ще ви припомня още една нашенска пословица: *** народ - слаба държава. Реалността потвърждава тази пословица.

56

Imperatora

преди 16 години

Браво за хубавото изказване-Сърбите,а също така и Гърците са виновни за всичките ни неуспехи след освобождението-Заслужават Косово да се отцепи,заслужават Войводина да се отцепи.А мисля че Българското правителство може да поиска западните покрайнини в замяна на подкрепа за Сърбия-да видим тогава,дано някой се сети за това-защото там все още -90-95 % са Българи

fallback