С неочаквана за мнозина директност румънският президент Траян Басеску застана на страната на Сърбия, предаде АФП.

Пред делегатите на конференция на Германския фонд Маршал, преди срещата на НАТО, запланувана да се проведе по-късно тази година в Букурещ, румънският държавен глава e заявил категорично:

„Моята страна няма да признае обявяването на независимостта на Косово, без значение от това дали става дума за едностранно или координирано решение“.

„Какво послание изпращаме на мултинационалните общества или на други държави, които са изправени пред етнически проблеми или замразени конфликти“, попитал Басеску участниците в конференцията и подчертал, че с подобни действия „ние можем да хвърлим сянка върху Хартата на ООН и Заключителният акт от Хелзинки“.

В допълнение румънският президент заявил, че за всички е видна голямата липса на диалог между Прищина и Белград и че разговорите между косоварите и сърбите под международно наблюдение се нуждаят от повече време.

По този начин Басеску доближи официалната позиция на своята страна до тази на Русия.

„Дайте им допълнителен шанс за преговори по статута на Косово“, призова румънският държавен глава.

От изключителна важност за изхода на спора за статута на Косово ще бъде резултатът от президентските избори в Сърбия, които са насрочени за 3 февруари т.г.

Може да се очаква, че косовските албанци ще обявят почти незабавно независимост, ако победи националистическият кандидат Томислав Николич.

Ако про-западният кандидат Борис Тадич успее да се пребори за втори президентски мандат, тогава процесът по обявяване на косовската независимост ще бъде съгласуван с ЕС и ще се придържа към плана на Марти Ахтисари. Това е заявил албанският експерт и главен редактор на косовския ежедневник „Koha Ditore“ Батон Хаджиу.

Позицията на българското правителство по въпроса за статута на Косово засега все още не е ясно изразена, но може да се предположи, че София ще търси максимално доближаване до официалната позиция на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase