Mихаил Ходорковски. Снимка: insudok.nl
fallback

Осъденият на осем години затвор руски петролен магнат Михаил Ходорковски започна гладна стачка.

В писмено становище, което беше прочетено от неговия адвокат Юрий Шмид по радио „Ехото на Москва“, Ходорковски съобщава „за началото на гладната стачка“.

С действията си Михаил Ходорковски цели да обърне вниманието на руската общественост върху тежката ситуация на неговия близък сътрудник и бивш вицепрезидент на петролния концерн „Юкос“ Василий Алексанян.

Алексанян, който е болен от СПИН, също е арестуван в Москва и по данни на неговите близки и приятели страда поради липсата на адекватно медицинско обслужване.

В своето заявление Ходорковски обвини руските власти, че не се грижат за Алексанян, защото искат да го накарат да направи признания.

„Аз съм конфронтиран с една невъзможна морална дилема: от една страна да призная престъпления, които никога не са били извършвани, за да спася живота на един човек, като същевременно разруша съдбата на други невинни хора, които ще бъдат сметнати за мои съучастници“.

Бившият шеф на петролния концерн „Юкос“ Ходорковски беше арестуван през 2003 г. по обвинения в измама и укриване на данъци, а през 2005 г. беше осъден на осем години лишаване от свобода, които в момента излежава в един от сибирските затвори.

След скандал за неплатени данъци целият концерн „Юкос“ беше разбит, а през 2006 г. беше обявена неговата ликвидация.

Редица наблюдатели са на мнение, че мотивите за осъждането на Ходорковски са политически. По този начин Кремъл подчерта още веднъж своята ръководна роля в руския енергиен сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

bg

преди 16 години

"Кремъл подчерта още веднъж своята ръководна роля в руския енергиен сектор" - логично и правилно... а не шепа т.н. евреи /юдео-хазари/ да държат всички богатства на Русия.

12

преди 16 години

Няма да умре гладен

11

преди 16 години

Da mre 4ifutina kradliv!!!

fallback