Съд в афганистанския град Балкх осъди студент на смърт за богохулство.

Сайед Первиз Камбаш е само на 23 години и все още е студент по журналистика. Доскоро той си изкарвал хляба като репортер в местния ежедневник „ Jahan-e Now“ (Нов свят).

Това е официалната информация, гордо предоставена от председателя на съда в Балкх Шамсур Рахман.

По неговите думи, присъдата е в съответствие с традиционното ислямско право „Шериат“. Подсъдимият ще има възможност да обжалва смъртната присъда пред още три съдебни инстанции.

Сайед е бил арестуван от афганистанската полиция преди три месеца, поради жалба на негови познати от университета, които го обвиняват, че си е правел шеги с исляма и Корана, както и за публикуването на статия, в която поддържал тезата, че Пророкът Мохамед игнорирал правата на жените.

Това съобщава испанският El Pais.

По мнението на Рахимулла Самандар, президент на Асоциацията на независимите афганистански журналисти, причината за смъртната присъда на младия Сайед всъщност са статиите на неговия брат Ибрахими (също журналист), в които той подлага на силна критика местните органи на властта.

Независимо от причините, които вероятно са "много сериозни", не е за вярване, че в началото на 21 век все още съществуват държави, в които могат да те подложат на гонения и дори да те осъдят на смърт, само заради твоето лично мнение по дадена тема.

За да бъде абсурдът пълен, Хафизулла Халикяр, прокурорът по делото на Сайед, е призовал да бъдат арестувани и осъдени всички журналисти, които защитават обвиняемия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase