Трудни времена се очертават за Романо Проди. Снимка: DPA
fallback

Поредна политическа криза се задава на Апенините. Малката партия на бившия италиански министър на правосъдието Клементе Мастела напусна управляващата ляво-центристка коалиция, оглавявана от министър-председателя на страната Романо Проди.

Това заяви самият Мастела, който подаде оставка миналата седмица поради обвинения в корупция, отправени към неговата съпруга.

Решението на Мастела ще предизвика тежка криза в коалицията, състояща се от девет партии, която има съвсем крехко мнозинство в италианския парламент. Изходът от така създалата се ситуация не може да се нарече сигурен.

По думите на Мастела, той е информирал Проди в писмен вид  за своето решение. Лидерът на малкия „ Демократичен съюз за Европа“ (Udeur) е заявил, че за него въпросът е приключил и повече няма да преговаря с коалицията.

Освен това Мастела даде ясно да се разбере, че при евентуален „вот на недоверие“ неговата партия ще гласува против правителството и се изказа в полза на нови парламентарни избори.

Поведението на Мастела очевидно е зарадвало бившия премиер на страната Силвио Берлускони, който също поднови своите призиви за провеждането на нови избори.

Проди от своя страна се срещна с председателя на Демократическата партия (най-голямата партия от правителствената коалиция) Валтер Велтрони, за да обсъдят своите бъдещи действия.

Тази сряда в италианския сенат ще се проведе „вот на недоверие“ срещу министъра на околната среда Алфонсо Сканио, който е обвинен за тежката криза с боклука в Неапол.

Проди пък обяви, че ще поиска вот на доверие пред двете камари на италианския парламент.

Долната камара, където той все още разполага със стабилно мнозинство, ще гласува в сряда.

Горната камара ще гласува по-късно, но точната дата все още не е определена.

Поради изключително малкото си мнозинство в сената коалицията на Проди отново ще разчита на гласовете на пожизнените сенатори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback