Седемгодишната забрана за посещение на оперни и циркови представления в Туркменистан ще бъде отменена, съобщи Ройтерс.

Налудничавата забрана бе въведена от бившия лидер на страната – Сапамурат Ниязов, който почина от инфаркт през 2006 година.

По време на 21-годишното си управление той създаде тотален национален култ към личността си, забрани операта, балета и цирковите представления с обяснението, че те са „чужди“ на културата в страната.

Новият президент Гурбангули Бердимухамедов сега се опитва да изгради по-добър образ на Туркменистан и започна да променя някои от ексцентричните решения на предшественика си.

Късно в неделя държавната телевизия оповести плановете му да отвори оперите в страната, да възкреси цирковете и да построи кино в столицата Ашхабад.

По време на дългото си управление Ниязов прие названието Турменбаши /Лидер на Туркмените/ и се радваше на стотиците свои портрети и паметници в цялата страна, включително и златна статуя, която се въртеше според движението на слънцето, за да е винаги огряна от него.

Цели градове, летища и дори месеци от годината бяха кръщавани на негово име. На него бе кръстен и метеорит.

Името на Ниязов носеше и нов вид пъпеш, който се отличавал с “вкусния си аромат” и с “големия си размер”.

Той обеща да подари по един Мерцедес на всеки от министрите си по повод на петнадесетата година независимост на страната.

През 2005-та година пък Ниязов официално забрани пускането на музикални записи на каквито и да било обществени събития, по телевизията и на сватбени тържества, защото имали негативно влияние. 

Президентът въведе и редица абсурдни закони, като например този, забраняващ на мъжете да пускат брада или пък друг, който забрани слушането на радио в колата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase