Според Путин САЩ настояват да разположат системите, за да се защитават от нещо, което не съществува. Снимка: БГНЕС
fallback

Руският президент Владимир Путин предупреди САЩ, че разполагането на нови противоракетни системи в Източна Европа може да накара Русия да насочи собствените си ракети към европейски цели и това би могло да предизвика ядрена война, съобщи британският The Times.

В ексклузивно интервю за вестника, Путин заяви: „Очевидно е, че ако част от стратегическия ядрен потенциал на САЩ бъде разположен в Европа и това ни заплашва, ние ще трябва да отговорим“.

Русия реагира доста остро на американските планове да разположи мрежа от системи за противоракетна защита в Източна Европа – план, продиктуван от страховете, че Иран може да изстреля ракети.

Путин обаче се отнесе скептично към този мотив, казвайки, че „такива ракети няма – Иран просто не притежава ракети с такъв обхват“.

По думите му, САЩ настояват да разположат системите „за защита от нещо, което не съществува“.

„Не е ли забавно? Всъщност, щеше да е забавно, ако не беше толкова тъжно“, казва той.

Според него, истинският мотив на САЩ е да провокира руско отмъщение и „да предотврати бъдещо сближаване между Русия и Европа“.

Строгите предупреждения на руския лидер бяха отправени дни преди старта на форума на Г8 тази сряда в Германия.  

Безкомпромисното му отношение към ракетната защита на Америка, въпроса с Косово, Иран и климатичните промени бе сочено като причина за провала на срещата между Русия и Европейския съюз миналия месец.   Путин настоя, че иска „сътрудничество, а не конфронтация“ и неведнъж обвини САЩ за непримиримостта им. Сега позицията му по въпроса за американската ракетна защита се очаква да предизвика най-големи сблъсъци на срещата на Г8.

Руският лидер призова „американските ни приятели да преосмислят решението си“ и предупреди, че „не можем да сме отговорни за нашите действия в отговор на техните, тъй като не сме ние тези, които инициират надпреварата по въоръжаване в Европа“.

„Ще се наложи да разположим такива системи, които ще могат да пробият американската система за ракетна защита. Какви средства ще бъдат използвани, за да разбием целите, които нашите военни смятат за потенциална заплаха – балистични ракети, крилати ракети или пък някаква нова оръжейна система?“, попита риторично Путин.

Той заплаши, че в отплата Русия може да спре да се съобразява със споразуменията за намаляване на числеността на военните сили и оръжия.

„Намалихме военните до 300 000, тежките ни оръжия се намират от другата страна на Урал. И какво получихме в отговор на това? Източна Европа започна да се пълни с ново оборудване, в България и Румъния има две бази, както и радар в Чехия, а в Полша – ракетни системи. И какво се случва? Случва се едностранното разоръжаване на Русия“, допълва руският президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

79

Диванен Политолог

преди 8 години

Аз пък май написах коментар след 8 години

78

.

преди 13 години

Май написах коментар след 3 години, а?

77

niko

преди 16 години

20 godini baba vanga predskaza che rusia she bude oglavena ot chovek na ime vladimir i che shte nastupi po dobar svetoven red

fallback