Две иракски ислямистки въоръжени групировки отправиха днес нови заплахи срещу папата по интернет, предаде Франс прес.

"Знайте, че бойците на Мохамед ще настъпят срещу вас и рано или късно ще разтърсят вашия престол и основите на вашата държава", заплашва в ислямистки сайт групировката Асае ал Ирак ал джихадия.

Иракската въоръжена групировка Джаеш ал Муджахедин също се закани, че ще извърши нападения в Рим и Ватикана като отмъщение на изявлението на папа Бенедикт XVI за исляма, съобщи Макфакс.

„Заклеваме се, че ще унищожим техния кръст в сърцето на Рим, тяхният Ватикан ще бъде нападнат и техният папа ще съжалява за него“, се казва в съобщението на групата, което беше пуснато в интернет тази нощ.

Джаеш ал Муджахедин пусна в интернет и шест филма, които показват нападения срещу американски цели в Ирак.

В официално изявление, публикувано от Ватикана, Светият отец изрази дълбоко съжаление за това, че мюсюлманите са възприели речта му за исляма като обида.

Той обясни, че някои пасажи от речта му, изнесена по време на посещението му в Германия, са били изтълкувани напълно погрешно.

Думите на папата за исляма и свещената война, с които бе поставен въпроса за връзката между религията и насилието, предизвикаха вълна от възмущение в мюсюлманския свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase