В Малайзия, която се готви през 2007 година да изпрати свой космонавт на околоземна орбита, си задават въпроса: как мюсюлманинът ще се моли в космоса?

За решаването на този проблем в Малайзия на 25 април ще се проведе двудневен семинар на тема: „Ислямът и животът в условията на космическото пространство“ под егидата на Малайзийскота Национална Космическа Агенция, предаде РИА Новости.

По време на семинара участниците ще трябва да решат как да определят времето за молитва на космическия кораб, накъде молещия да обръща лицето си – в посока страната Кибла или към Каабе – мюсюлманското светилище в Мека. Ще бъдат обсъдени и други ислямски ритуали, които ще трябва да извършва космонавта – мюсюлманин в орбита.

В семинара ще вземат участие около 150 души - учени, специалисти, свещеници. Поканени са и испанските космонавти в качеството си на консултанти.

Генерелният директор на Малайзийската Космическа Агенция Мазлан Отман отбеляза редица специфични условия, в които се намира космонавта, например, това, че орбиталната станция ще обиколи Земята 16 пъти за денонощие, тоест, в продължение на 24 часа на станцията ще изминат 16 дни и 16 нощи, а мюсюлманинът е длъжен всеки ден да се моли пет пъти. Друг проблем е водата. Водата в космоса трябва да се пести, а мюсюлманинът трябва преди всяка молитва да извърши ритуално миене.

Всичките тези въпроси трябва да се решат по-отрано, защото малайзийският космонавт ще излети на руска ракета. Малайзия ще изпрати четирима космонавта, трима от които са мюсюлмани. Всички те ще идат в Русия на двуседмичен стаж, след който ще бъде избран основният космонавт и неговият заместник. А полетът на малайзиеца в космоса е предвиден за месец октомври 2007 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase