Новият президент на Шри Ланка след победата. Снимка: АФП
fallback

Министър-председателят на Шри Ланка Махинда Раджапаксе е спечелил президентските избори с 50 33% от гласовете, съобщи избирателната комисия на страната в петък.

Махинда Раджапаксе, който празнува днес 60-я си рожден ден, е получил доверието на 4 милиона и  880 хиляди от гласувалите общо 9 милиона и 700 хиляди души в четвъртък. Неговият основен опонент – Ранил Уикремесингхе, лидер на главната опозиционна партия и също бивш министър-председател, е събрал 4 милиона и 690 хиляди гласове.

Новият президент трябва да поеме функциите си до две седмици. Той наследява управлението на страната от Шандрика Кумаратунга, който заема поста от 11 години.

Изборният ден бе белязан от смъртта на трима души, загинали при две нападения срещу избирателни секции. В петък взрив в джамия на 350 км източно от столицата Коломбо отне живота на четирима, а други 25 са ранени.

Новият президент ще трябва да се справи с недоволстващите тамили – малцинство, което иска по-голяма самостоятелност и власт. По време на бунтовете, организирани от тях в продължение на 30 години, са загинали над 60 000 души.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback