Около 30 полицаи бяха ранени от изстрели и хвърлени камъни в парижко предградие, съобщи ВВС. Вече 11 дни продължават да се вихрят безредиците във и около френската столица.

Полицаите са били нападнати от близо 200 души в Грини, на юг от Париж. Двама от служителите на реда са сериозно ранени.

Нападението е станало часове, след като президентът Жак Ширак обяви, че възстановяването на реда „е абсолютен приоритет“.

Стотици коли бяха подпалени в различни градове в неделя вечерта, а полицията трябваше да използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпа от протестиращи в Тулуза.

Според данните на службите за сигурност поне 839 коли са били опожарени, а 186 души са били арестувани в неделя вечерта.

Протестите обхванаха области с преобладаващо африканско и арабско население. Ситуацията бе предизвикана от смъртта на двама тийнейджъри в предградието Клиши-су-Боа, които бяха ударени от ток, криейки се от полицията в трафопост.

Двамата простреляни полицаи са получили нараняванията си в „засада“, коментираха шефовете им. Служителите са откарани в болница с рани в краката и гърлото.

„Законът трябва да има последната дума“, заяви категорично Ширак по време на първото си обръщение към нацията по повод безредиците.

„Републиката е твърдо решена да бъде по-силна от тези, които искат да всяват страх и насилие“, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase