Boeing 737 N313P на ЦРУ, превозващ затворници, е кацнал в Полша през август 2003 г. Снимка: Corbis
fallback

Слуховете за най-вероятното място, където се намират източноевропейските затвори, в които ЦРУ праща членове на ал Кайда, нарастват, съобщи EUobserver.

Засега Полша и Румъния са сочени за най-вероятните държави.

Въпросът за точното място изникна след публикация на Washington Post, в която се разкрива, че американското разузнаване държи топ представители на ал Кайда някъде в Източна Европа.

Висши американски служители посъветваха вестника да не публикува имената на държавите заради притесненията за евентуални терористични атаки срещу тях.

Американската неправителствена органзация Human Rights Watch обаче идентифицира Полша и Румъния като най-вероятните държави от Източна Европа, в чиито затвори се намират членовете на ал Кайда.

„Съществува голяма доза увереност, че има такива сгради най-малкото в Полша и Румъния“, коментира Том Малиновски, директор в организацията. Human Rights Watch базира изказванията си на данни за полети на самолети на ЦРУ, които са извозвали затворници от Афганистан.

Полският всекидневник Gazeta Wyborcza също се осланя „на източници“, които са посочили Полша и Румъния. Според вестника, самолет на ЦРУ, транспортиращ затворници - Boeing 737 N313P, е кацнал в Полша, на регионалното летище Шзимани, през август 2003 година.

И двете държави са твърди поддръжници на американците, предлагайки им пълна подкрепа за военните операции в Афганистан.

От друга страна, полският военен анализатор и генерал Станислав Козиеж заяви, че Полша не е много вероятното място.

„Полското разузнаване не би поело такъв риск. Не е възможно това да се скрие“, каза той пред вестник Rzeczpospolita.

Той, както и експертът по сигурността Андржей Вик, добавиха, че по-възможно изглежда ЦРУ да има подобни сгради в централните части на Азия, където САЩ има военни бази.

Междувременно чешкият вътрешен министър Франтишек Бублан заяви пред новинарската агенция aktualne.cz, че САЩ са поискали от Прага да построи подобен лагер, но са получили отказ.

Унгария, Словакия и България отрекоха да имат участие, писа и британският вестник The Times. От своя страна американската администрация не отрече съществуването на такива бази на ЦРУ в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback