fallback

Легендата на кубинската музика Ибрахим Ферер (Ibrahim Ferrer) почина на 78- годишна възраст. Великият музикант, наричан още „кубинският Франк Синатра“ си отиде в събота 6 август след кратко боледуване в болница в Хавана. Музикантът от Буена Виста Соушъл Клъб бе приет ден по рано с диагноза белодробна емфизема.

Той почина 3 дни след като се завърна в Куба от световно турне, преминало и през България в края на миналата година. Ибрахим Ферер не отмени нито един концерт от турнето си, въпреки влошеното си здравословно състояние.

В неделя стотици негови почитатели се сбогуваха с него, а погребението се очаква да е днес следобед. Ковчегът на музиканта ще бъде положен до тези на неговите колеги и приятели Компaй Сегундо (Compay Segundo) и Рубен Гонзалес (Rubén González).

През 1997 г Ферер получи Грами за албума на Буена Виста Соушъл Клъб, а през 2000 г на 72 годишна възраст, колкото и куриозно да звучи, той получи Латинското Грами в категория дебют.

Ферер започва кариерата си като музикант през 50-те. Заедно с групата Лос Бокукос (Los Bocucos) обикаля света, като изнасят концерти и в бившият Съветски Съюз. По време на турнето дори вечеря със съветския лидер Никита Хрушчов.

Години след това му се налага да се препитава като продава ядки и лъска обувки до момента, в който американският китарист Рай Кудър (Ry Cooder) сформира групата Буена Виста Соушъл Клъб, с която Ферер и колегите му пожънват световен успех.

През последната година Ферер изпълни и една от мечтите си – да запише албум с балади, въпреки нежеланието на продуцентите му. Албумът е готов, но все още няма информация кога ще се появи на пазара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback