Площадът "Свети Петър"
fallback

Италия обяви тридневен национален траур след смъртта на папа Йоан Павел II, считано от неделя, 3 април, обяви италианското правителство.

 

Национален траур от събота вечер е обявен и в Полша. Той ще продължи до погребението на папа Йоан Павел II, което според източници от администрацията на Светия престол , няма да се състои по-рано от четвъртък, 7 април.

 

Националните знамена на държавните институции във Франция ще бъдат свалени наполовина за 24 часа заради кончината на Светия отец. Португалският премиер Жозе Сократиш обяви в събота вечер тридневен национален траур в Португалия след кончината на папата.

 

 Предполага се, че за погребението на папата ще се съберат около два милиони души от цял свят, очакват се много държавни и правителствени лидери. Утре тялото на папата ще бъде пренесено в базиликата Свети Петър. Същия ден ще се състои и общата конгрегация /събрание/ на кардиналите на Римокатолическата църква. Траурните служби в памет на папата ще продължат девет дни.

 

Понеделник е ден за национален траур в Испания, а в Куба в продължение на три дни се преустановяват всякакви празненства и спортни прояви

 

Президентът Георги Първанов изпрати съболезнователно писмо до Ватикана по повод кончината на Негово Светейшество Папа Йоан Павел II, в което изразява своите и на българския народ най-дълбоки съболезнования,  съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

 

“Напусна своя земен път забележителната личност на нашето съвремие - обичаният и високоуважаван глава на Римокатолическата църква, Светият отец, който ни остави завета за изграждане на един духовно извисен и по-справедлив свят”, се посочва в писмото.

 

“Историята ще запише неговото име с ярки букви, ще свърже делата му с каузата на мира в света, с усилията за диалог и разбирателство между религии и народи, с утвърждаването на свободата и човешките права по всички кътчета на планетата, със стремежа за една обединена и солидарна Европа”, добавя президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback