Панамският канал ще достигне максималния си капацитет през 2012 година. След това няма да може да поеме целия морски международен трафик, информира шефът на Панамските власти, отговарящи за канала - Алберто Алеман. Разширяването на този презокеански път е силно наложително.

В момента в най-тесните си участъци каналът е с ширина 33 метра. От Управлението на канала смятат, че могат да се направят шлюзове с ширина 54 метра, което ще позволи преминаването и на най-широките плавателни съдове.

В последните шест години са инвестирани повече от 1,5 милиарда долара за поправка на най-тясната част на канала, обяви Алеман.

Всяка година 13 000 кораба прекосяват канала, който свързва Атлантическия с Тихия океан. Панама управлява канала от 1999 година, който преди това е бил част от извъндържавни територии, окупирани от САЩ. В момента това е един от основните източници на приходи за тази страна.

Панамският президент Мартин Торихос, който встъпи в длъжност през септември, обяви, че ще бъде организиран референдум за разширяването на Панамския канал - начинание, което може да струва 8 милиарда долара.

Миналата седмица беше обявено, че таксата за ползване на канала от различните компании се повишава с 35%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase