fallback

За първи път Европа ще се възползва от собствена идентификация в интернет, благодарение на разширението ".eu", като за компаниите, желаещи да получат европейски домейн (TLD, top level domain) се очертава истинска битка, коментира AFP.

Въпреки че датата за придобиване на новото разширение все още не е уточнена, множество компании вече са готови с подаването на документите.

"Има около 500 млн. потенциални европейски кандидати", уточняват от Indom, френска компания, специализирана в регистрацията на домейни, която предрича, че търсенето за “.eu” ще е подобно на “треска за злато”.

Големият интерес се дължи на две причини - “забраняването на достъпа на други компании до стратегически имена” и “разширяването на присъствието на дадена компания в интернет”, уточняват от Indom.

В края на 2004 г. в света е имало 65 млн. имена на домейни, от които 32 млн. са завършвали на ".com".

За разлика от ".com", първоначално предвиден единствено с търговска цел, но днес даван на всеки желаещ, предвижда се ".eu" да запази европейската си идентичност.

Първите дискусии за ".eu" датират от 1997 г. През април 2002 г. Европейската комисия (ЕК) прозира в тази идея възможност за развитие на електронната търговия в Европа и задвижват проекта.

През октомври 2004 г. ЕК официално възлага на EURid, европейски регистър за имена на домейни базиран в Белгия, мисията да измисли правилата за издаване на домейн в областта ".eu". Те се очаква да бъдат обявени в близките седмици, но в общи линии вече са известни, като основният критерий е дадената фирма да е базирана в ЕС.

Очаква се най-търсени да са домейни като "television.eu", "media.eu", "press.eu", "business.eu" и дори "sex.eu".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback