fallback
Римокатолическата църква в Калифорния ще изплати 100 милиона долара на жертвите на сексуално насилие от страна на духовниците, съобщи BBC. Това ще е най-голямата сума, плащана някога от която и да е римокатолическа епархия в САЩ. Решението бе оповестено в Ориндж Каунти. Плащането ще е по-голямо и това на бостънската епархия, където за пръв път бяха повдигнати обвинения срещу Църквата.

Епископ Тед Браун даде официално извинение по време на пресконференция, на която присъстваха някои от 87-те жертви. “Искам прошка, надявам се на помирение и знам, че сега те /жертвите/ започват процеса на излекуване”, заяви той.

Някои от подробностите около решението бяха оповестени миналия месец, когато Църквата обяви, че е постигнала споразумение след двугодишни разговори.

Епархията ще плати половината от сумата, а осем застрахователни компании ще платят остатъка. “Нека това се помни от всички - няма нищо по-важно от защитата на децата и младите хора”, заяви епископ Браун. Той обеща промяна в политиката за наемане на персонал, “за да може никога повече да не се случват подобни неща”. Хиляди други подобни дела чакат в Лос Анджелис и други части на Америка, в резултат на което някои епархии обявиха фалит. Скандалите, които изригнаха в Бостън през януари 2002 година, заплашиха имиджа на римокатолическата църква в САЩ и други страни.

Други подробности за споразумението с епархията в Ориндж Каунти не са известни, но плащанията ще бъдат базирани на продължителността и степента на жестокост на насилията, както и от други фактори. Обвиненията датират от 1936 до 1996 година и са насочени срещу 31 свещеника, 10 работници в църквата, двама монаси и две сестри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback