Снимка БГНЕС

Голяма част от САЩ се готвят за нова ледена вълна, след като през изминалата седмица снежните бури взеха най-малко 50 жертви. Испания изпрати военни в северната част на страната, които да помогат на закъсали автомобили заради обилния сенговалеж, предаде БНР.

Силни бури връхлетяха Съединените щати през седмицата, което доведе до най-малко 50 смъртни случая. Ниските температури, снежните бури и ледът причиниха фатални катастрофи по пътищата, затвориха училища и прекъснаха електричеството на хиляди домакинства. Вчера повече от 1100 полета бяха отменени, а други 8000 бяха осъществени със закъснения.

Съобщава се за смъртни случаи в Тенеси, Пенсилвания, Кентъки, Илинойс, Канзас, Ню Хемпшир, Ню Йорк, Уисконсин и щата Вашингтон, а губернаторът на щата Орегон обяви извънредно положение.

Виелиците засегнаха тихоокеанския северозапад, Скалистите планини и части от Нова Англия - особено западен Ню Йорк, където според метеоролозите, близо 2 метра сняг е паднал в района на Бъфало за период от пет дни тази седмица.

Националната метеорологична служба предупреди за, че приближава "Нов арктически взрив от ниски температури и опасни студени ветрове в равнините и долината на Мисисипи в източната част на САЩ".

Военни са мобилизирани в Северна Испания, за да осигурят безопасността на стотици хора, закъсали по пътищата заради силната зимна буря. Около 500 превозни средства бяха блокирани снощи в километрично задръстване на пътя между градовете Сория и Агреда. Летището в Сарагоса беше временно затворено заради натрупалия се на пистата сняг. Движението беше затруднено и в други райони на Испания от снеговалежи и поледици, а в автономната област Естремадура, от проливни дъждове. Очаква се днес валежите да отслабнат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase