Снимка: БГНЕС/ЕРА

Танкер в Керченския пролив е пострадал при удар на украински безпилотен апарат, предадоха световните агенции, като се позоваха на руския Морски спасително-координационен център.

Екипажът от 11 души, на танкера е невредим и е вече на сигурно място. На мястото, на което се намира плавателният съд, са пристигнали два буксира. Пострадало е машинното отделение на танкера. Разлив на петрол няма.

Танкерът е плавал под руски флаг.

Според "Москоу таймс" пострадалия танкер е "СИГ", който е обект на американски санкции, защото доставя гориво на руските сили, притекли се на помощ на сирийския президент Башар Асад.

Няколко членове на екипажа са били ранени при атаката от счупени стъкла, пък заяви в "Телеграм" Владимир Рогов, назначеният от руските власти ръководител на администрацията в Запорожка област.

Нападението бе извършено ден, след като  украински дрон удари руски военен кораб в черноморската база Новоросийск - първа подобна атака там. Източник от украинските служби за сигурност заяви пред Франс прес вчера, че тази атака е била успешна.

По-рано тази нощ бе съобщено, че движението по Кримския мост е било временно преустановено след издадена тревога за атака, ненасочена директно срещу него. То вече е възстановено, съобщават местни представители.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на разузнавателната агенция на страната за нейната работа. Поздравите бяха отправени, след като украински безекипажен катер атакува руски военен кораб, предаде ДПА.

Службата за сигурност на Украйна отнесе войната обратно към руския агресор, заяви Зеленски в ежедневното си обръщение към народа, публикувано в Телеграм. "Каквото посееш, това ще пожънеш", допълни той.

По-рано вчера видео, разпространено онлайн, показваше предполагаема успешна атака, извършена от безекипажен катер на Службата за сигурност на Украйна срещу руски военен кораб. В катера е имало 450 килограма експлозиви.

Зеленски също така изтъкна важността на износа на украинско зърно и заяви, че Русия няма да успее за предизвика глобална хранителна криза или ново покачване на цените на зърното.

Президентът на Украйна освен това подчерта и важността на срещата в Саудитска Арабия за Украйна, която се провежда в събота. "Хранителната сигурност на милиони хора в Африка, Азия и други части на света зависи от това колко бързо светът може да приложи формула за мир", каза Зеленски.

В центъра на предложената от украинския президент формула за мир е изтегляне на руските военни от Украйна./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase