fallback

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди този петък, като се позова на данни от разузнавателните служби на страната, че първите севернокорейски войници ще бъдат внедрени в руската армия до няколко часа.

По информация на разузнаването на 27-и или на 28 октомври първите военнослужещи от Северна Корея ще бъдат разположени на бойното поле, посочи Зеленски след среща с военното ръководство.

Според разузнавателните агенции на Сеул, Вашингтон и Киев севернокорейските войници вече са минали инструктаж в Русия и предстои да се включат във войната.

Късно снощи Зеленски предизвика остра реакция от Кремъл, като се появи във вечерното си видео обръщение с необичайна тениска.

В сряда украинският лидер обсъди състоянието на боевете, но привлече вниманието по друга причина.

Върху черната тениска с червени и бели малки букви беше изписана фразата: "Направете Русия отново малка".

Това може да е знак за нахлуването на Украйна в Курск, в западна Русия, където силите на Киев казват, че са държали около 500 квадратни мили към миналия месец.

Тениската бързо получи реакция от руското външно министерство на X, което цитира неговия говорител Мария Захарова, която нарече Зеленски "проклет идиот".

"Малка като какво? СССР? Руската империя?", каза говорителят. "О, разбрах! Като Киевска Рус. За това имаме нужда от Киев. Ти сам го каза, проклет глупак."

Киевска Рус е средновековна държава от около края на девети до средата на тринадесети век. Тя включва територия в съвременна Украйна, Беларус и Западна Русия, с център в Киев, съвременната столица на Украйна.

Русия отдавна твърди, че е единственият наследник на Киевска Рус, писа по-рано Kyiv Independent в пояснение.

Зеленски е добре известен с това, че се отказа от официални костюми за сметка на тъмнозелени тениски и пуловери.

Неговите тоалети бяха сред многото жестове, които помогнаха на посланието му да отекне, привличайки съюзници, дарения и нови оръжия за каузата му.

Някои артикули станаха задължителни покупки. От четвъртък тениска с надпис "направете Русия отново малка" се продаваше в поне един сайт за електронна търговия, но не е ясно дали ще се наложи като мода.

Това, че Зеленски споменава движението MAGA с облеклото си, обаче е ново развитие.

Трудно е да се каже как бившият президент Доналд Тръмп и неговите последователи ще реагират на адаптирането на лозунга "Направете Америка отново велика", предвид обтегнатите отношения между двамата лидери.

Тръмп често е възхвалявал президента Владимир Путин и се е оплаквал заради помощта на САЩ за Украйна. Въпреки че той не е навлязъл в много подробности, анализаторите казват, че предложеният от него план за прекратяване на войната може да се осъществи при условия, изгодни за Русия.

Съвсем наскоро Тръмп засили критиките си към Зеленски, като го обвини за инвазията на Русия в Украйна. Миналия месец той нарече украинския лидер пренебрежително "най-великия търговец на земята", намеквайки, че той е измамил САЩ да предоставят прекомерна помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

299

Войводата

преди 11 секунди

1. ЗА НЕЯ. 2. Победих цру 3. Веднага предупредете Костадинов от партия В 4. Настоявам да има тежка охрана но не от тук. 5. 100 държави ми дължат услуги да говори в няколко посолства 6. Не искам да се рискува. Говори против САЩ 7. Последните 10 г бяха АД използваха всичко 8. Спешно. Тук САЩ е купила всичко

298

Анонимен

преди 13 минути

Е,и?Половин свят се бие на страната на уруките от 2 години и никой нищо не казва!След тъпо тията,която направиха в Курск,загиналите европейци са повече от украинците,там бяха главно наемници!Щели да се включат..ами те се включиха,от 2 месеца вече :) Да внимават да не се включат китайчетата,с малки отряди от по милион войници,че тогава ще я загазят наистина!

297

Анонимен

преди 15 минути

Хайде като се вкюлчат тогава пишете.

fallback