Снимка: БГНЕС

Президентът Володимир Зеленски представи дълго обсъждания план за победа на Украйна в парламента на 16 октомври, въпреки че някои части останаха секретни.

Предложението се състои от пет точки: покана за присъединяване към НАТО, отбранителен аспект, възпиране на руската агресия, икономически растеж и сътрудничество и следвоенна архитектура на сигурността.

Планът включва три тайни допълнения. Давид Арахамия, парламентарен лидер на управляващата партия, каза, че секретните секции ще бъдат представени на лидерите на фракции.

"Ако планът бъде подкрепен, ние можем да прекратим войната не по-късно от следващата година", каза Зеленски в парламента в присъствието на главнокомандващия Александър Сирски, шефа на военното разузнаване Кирило Буданов и западни дипломати. Той изключи възможността за отстъпване на каквато и да е територия на страната на Русия.

В речта си пред парламента Зеленски заяви, че решението не е замразяване на конфликта и "не е търговия с територията или суверенитета на Украйна".

Поканата на Украйна за членство в НАТО беше поставена начело в списъка. Киев подаде молбата си за присъединяване през септември 2022 г., но все още не е получил ясен сигнал от съюзниците.

"Ние разбираме, че членството в НАТО е въпрос на бъдещето, а не на настоящето", каза Зеленски, но добави, че покана, предложена веднага, ще покаже на Путин грешката на "неговите геополитически изчисления".

"Ние сме демократична нация, която е доказала, че може да защити евроатлантическия и нашия собствен начин на живот."

Втората част подчертава необходимостта от пренасяне на войната на руска територия, като например по време на презграничното нахлуване в Курск, започнало в началото на август.

Тази точка също призовава за премахване на ограниченията за удари на далечни разстояния в Русия, допълнителни доставки на способности за далечни разстояния и западна подкрепа при свалянето на руски ракети и дронове над Украйна.

Третата точка се отнася до неядреното възпиране и включва секретна част. Украйна предлага "всеобхватен пакет за неядрено стратегическо възпиране на нейна територия", който ще предпази страната от бъдеща агресия.

Четвъртата част разглежда използването на природните ресурси от Украйна, като уран, титан и литий, които представляват потенциал за икономически растеж за Киев и ЕС
. Украйна предлага специално споразумение за съвместни инвестиции и използване на тези ресурси с ЕС и САЩ.

Частта също така призовава за засилване на международните санкции срещу Русия, за да подкопае способността й да поддържа агресията си.

Петата част се отнася до следвоенната архитектура на сигурността на Украйна. Киев може да се похвали с голяма и опитна военна сила, която трябва да укрепи НАТО и европейския континент, каза Зеленски.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase