Снимка: БГНЕС

Москва разкритикува представения по-рано днес "План за победа" на украинския президент Володимир Зеленски. Според Кремъл планът рискува да предизвика пряк конфликт между НАТО и Русия, предаде ТАСС.

"Следващата точка е укрепването на украинската отбрана. Зеленски възнамерява да постигне това, както каза, чрез точкови операции на конкретни места. Защо се притесняваше да назове тези конкретни места? Как иска да постигне това? Чрез нанасяне на щети на руската авиация заедно с партньорите си", заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Още по темата
"Той тласка членовете на НАТО към пряк конфликт с нашата страна и отново настоява да получи разрешение за използване на оръжия с далечен обсег на руска територия, като напълно разбира, че поне тези, които са му писали тези лозунги, са осъзнавали до какво ще доведе това, защото съответните изявления бяха направени от руското ръководство буквално преди седмица“, добави говорителят.

"Това, разбира се, не е план, а набор от непоследователни лозунги, кървава пяна на устата на неонацистки убиец", подчерта Захарова. Тя каза, че планът, представен по-рано днес пред украинския парламент ще доведе до "бедствие за украинския народ".

В речта си, в която Зеленски представи плана за победа, той призова съюзниците на Украйна да предприемат спешни стъпки за подкрепа на Киев в несигурен момент, в опит да бъде сложен край на войната с Русия следващата година.

В плана си за победа, който украинският президент днес представи пред Върховната рада се предлага Украйна да получи безусловна покана да се присъедини към НАТО, както и да получи допълнително въоръжаване и подсилване на отбранителната си индустрия от Запада. В замяна Киев предложи на територията му да бъде разположен "неядрен стратегически пакет за възпиране", който да бъде достатъчен да защити Украйна от всяка военна заплаха от страна на Русия", както и да подпише споразумение със САЩ, ЕС и други съюзници, което да позволи съвместни инвестиции за използване на полезните изкопаеми на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase