Снимка: Bloomberg LP

Украинските власти са поставени под натиск да разрешат износа на местни оръжия. Ако това се случи, политиката по отношение на страдащата за пари местна оръжейна индустрия ще се промени коренно, пише Politico.

„Към днешна дата решението за отваряне на контролиран износ все още е на етап търсене на политическа воля на най-високо равнище на ръководството на Украйна“, коментира украинският депутат Халина Янченко пред медията. Янченко е и секретар на Националния инвестиционен съвет - консултативен орган, който насърчава контактите между индустрията, правителството и инвеститорите.

Украинският парламент вече работи върху механизъм, който ще позволи на производителите на оръжия да продават излишната продукция в чужбина при строг контрол, за да се гарантира, че се продават само артикули, които не са необходими на украинската армия. Ако се даде зелена светлина на това, оръжейните компании могат да спечелят до 15 млрд. долара годишно, а това ще стимулира допълнителното производство на оръжия в Украйна.

"Оръжията, произведени в Украйна и тествани в реални битки, представляват интерес за много страни по света. Украинските производители могат да имат опашка от купувачи и договори за години напред, ако износът на оръжия не беше блокиран“, коментира Янченко на специална среща на съвета миналия месец.

„С ограниченията на износа възпрепятстваме развитието на стратегическа индустрия“, добавя тя.

Секторът има нужда от приходи

Евентуалното преосмисляне на забраната за износ се дължи на недостига на пари в сектора.

Отбранителната промишленост на Украйна „експлодира“ в отговор на руската агресия. През първата половина на тази година тя е произвела 25 пъти повече боеприпаси, отколкото през цялата 2022 г., способна е да произвежда 4 млн. дрона годишно, започнала е да произвежда 155-мм стандартни боеприпаси на НАТО, както и самоходни гаубици Bohdana, и разработва свои собствени балистични ракети, каза президентът Володимир Зеленски по-рано този месец.

Проблемът е, че отбранителните компании на Украйна могат да произвеждат оръжия и боеприпаси за 20 млрд. долара годишно, но Киев може да си позволи да похарчи само 6 млрд. долара. Затова секторът притиска правителството да отмени забраната за износ, за да може да печели от продажби в чужбина.

„Ние разширихме възможностите си по време на война, но без дългосрочни договори и редовен поток от финансиране всичко спира“, коментира Юлия Висоцка, старши изпълнителен директор на Praktika, украински производител на бронирани превозни средства. „Трябва да освободим хората, докато не получим друг договор. Нямаме излишни средства за изплащане на заплати, ако трябва да спрем за около месец, а талантливите специалисти отиват другаде или на война, докато ние чакаме договор“, добавя тя.

Националната асоциация на украинската отбранителна индустрия посочва, че разрешаването на военния износ може да укрепи икономиката на страната. Лобито твърди, че може да донесе до 2 млрд. долара нови данъчни приходи за 18 месеца.

Ако износ не бъде разрешен, 85% от украинските производители на отбранителна техника обмислят преместване на производството в чужбина, според Технологичните сили на Украйна, украинския съюз на производителите на дронове. Данните са от вътрешно проучване на организацията.

Износът на оръжия се смята за политически опасен

Въпреки че парламентът изследва премахването на забраната за износ, правителството все още смята, че разрешаването на продажби на оръжия в чужбина може да бъде политически опасно. „Как би изглеждало това - Украйна изнася оръжията си по време на война, а същевременно моли партньори за военна помощ. Украинците няма да разберат, партньорите няма да разберат“, според високопоставен служител на украинското външно министерство, говорил пред медията анонимно.

Целия материал четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase