Снимка: БГНЕС

Президентът Володимир Зеленски съобщи, че десетки хора са били убити при руското нападение в централния украински град Полтава, при което е бил засегнат военнообразователен център, предаде АФП.

"Повече от 180 души бяха ранени. За съжаление има и много загинали. Към момента се съобщава за 41 загинали", каза Зеленски, след като две балистични ракети удариха територията на учебното заведение и съседна болница.                               

Украинското министерство на отбраната заяви, че град Полтава преживява "ужасен ден" след "варварска атака" от страна на Русия. Според властите градът е бил ударен от две балистични ракети.

"Имаше толкова малко време между сирената за въздушна атака и пристигането на ракетите, че хората бяха ранени по пътя им към бомбоубежищата", казват те.

Спасителните екипи успели да спасят 25 души - 11 от които бяха блокирани под развалините. Те продължават да търсят оцелели.

Регионалния лидер на Полтава Филип Пронин изказа съболезнования "на всички семейства, които днес загубиха своите близки".

В изявление в Telegram Пронин казва, че вторник е бил "ужасен ден за Полтава" и призовава украинците да даряват кръв, където е възможно.

Руските провоенни канали Telegram съобщават, че ударът е ударил център за обучение на военни и че жертвите са били кадети.

Обикновено добре информираният канал Rybar казва, че "в резултат на атаката са били елиминирани ценни специалисти по комуникации и електронна война".

В него се казва, че тези специалисти трудно се сменят бързо, тъй като изискват продължително обучение.

Много канали също казват, че ударът е бил нанесен с балистични ракети с малък обсег на действие "Искандер".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase