Снимка: БГНЕС

Висши украински военни са съставили дръзкия план за взривяване на руските газопроводи "Северен поток" по време на пиянска вечер, сочи разследване.

"Северен поток 1" и "Северен поток 2", по които се транспортира газ по дъното на Балтийско море, бяха разрушени от серия взривове през септември 2022 г., седем месеца след като Русия започна инвазията си в Украйна.

Взривовете разрушиха три от четирите тръбопровода и предизвикаха бурни спекулации относно възможния виновник - да не говорим за енергийната криза на континента.

Сега обаче украински военен, за когото се твърди, че е участвал в операцията, разказа пред Wall Street Journal, че саботажът, осъществен с една яхта, шестчленен екипаж, елементарно водолазно оборудване и комплект леки експлозиви, е измислен от няколко украински военни по време на купон.

"Цялото нещо се е родило от една нощ на тежък алкохол и желязната решителност на шепа хора, които са имали смелостта да рискуват живота си за своята страна".

Един от участвалите офицери и трима други източници, запознати с плана, заявиха пред WSJ, че първоначално той е бил одобрен от украинския президент Володимир Зеленски, но казаха, че бившият главнокомандващ на въоръжените сили Валерий Залужни е инструктирал екипа да продължи атаката, дори след като Зеленски се разколебал.

Украинските заподозрени са обвинени, че са транспортирали експлозивите, използвани при нападението, с ветроходната яхта "Андромеда", според разследвания, проведени от Германия и разкрити от германски медии.

Разследването на WSJ разкрива, че след като са съгласували намерението си да взривят „Северен поток", украинските офицери са проучили стар план, замислен от украинското разузнаване и западни експерти, за атака срещу тръбопроводите след анексирането на Крим, но бързо са отхвърлили този подход поради високата му цена.

Вместо това е разработен по-опростен план, включващ екип от шестима души, които ще използват малка ветроходна лодка - "Андромеда" - за изпълнение на мисията, предполагаемо с помощта на полска туристическа агенция, свързана с украинското разузнаване.

През юни 2023 г. Зеленски настоя, че Киев не е знаел нищо за какъвто и да е план за взривяване на тръбопроводите.

„Не съм направил нищо подобно. Никога не бих го направил", каза той в интервю за германския BILD.

Източници на WSJ обаче твърдят, че Зеленски е бил напълно наясно с плана и първоначално му е дал зелена светлина, но по-късно се е отказал, след като ЦРУ е разбрало за мисията и го е помолило да я прекрати, пише Daily mail.

Твърди се, че генерал Залужни, негов главнокомандващ по това време, а сега посланик в Обединеното кралство, не се е подчинил на заповедите на Зеленски и е казал на екипажа все пак да извърши нападението.

Самият Залужни отхвърли тези твърдения на WSJ като „обикновена провокация", тъй като съветникът на украинския президент Михайло Подоляк отрече участието на страната си и вместо това посочи с пръст Русия.

„Подобен акт може да бъде извършен само с големи технически и финансови ресурси... а кой е разполагал с всичко това по време на бомбардировката? Само Русия", заяви Подоляк.

Германия, Дания и Швеция започнаха разследване на инцидента, а шведите откриха следи от експлозиви върху няколко предмета, намерени на мястото на експлозията, което потвърждава, че взривовете са били умишлени.

Но шведското и датското разследване бяха прекратени през февруари тази година, без да бъде идентифициран нито един заподозрян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase