Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министър-председателят на Украйна Денис Шмигал съобщи, че страната му е стигнала споразумение с  Комитета на собствениците на еврооблигации относно преструктурирането на дълга й, който е на обща стойност 23,4 милиарда щатски долара.

„Днес постигнахме принципни споразумения с Комитета на притежателите на украински еврооблигации. Това е важен етап от процеса на преструктуриране на дълга, който ще спести 11,4 милиарда долара за обслужване на дълга през следващите три години и 22,75 милиарда долара до 2033 г.“, сподели Шмигал.

Според министър-председателят по този начин Киев ще може да освободи ресурси за спешни нужди, като отбрана, социална политика и възстановяване.

На 17 юни украинското правителство публикува изявление на Лондонската фондова борса с предложение за преструктуриране на търговския външен дълг на страната, като се обменят всички 13 серии еврооблигации с други видове ценни книжа.

Две срещи бяха проведени с Комитета на притежателите на украински еврооблигации са постигнати принципни споразумения относно преструктурирането на суверенни дългови ценни книжа, емитирани на международни капиталови пазари.

Споразумението за преструктуриране предвижда съществуващите еврооблигации в обращение да бъдат обменени за пакет от нови еврооблигации с първоначално номинално намаление на стойността на дълга от 37% и намаление на нетната настояща стойност от около 60%.

След приключване на преструктурирането падежът на еврооблигациите ще бъде удължен: първото изплащане в размер на 1,172 милиарда долара ще се извърши през 2029 г. За сравнение, без преструктурирането 9,381 милиарда щатски долара главница (без капитализирани лихви) щеше да бъде дължима между 2024 г. и 2029 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase