Снимка: БГНЕС

Олена Данилова и нейната осемгодишна дъщеря наблюдаваха как черен дим започва да се просмуква през тавана в бомбоубежището, където току-що бяха избягали от руска ракетна атака. Няколко минути по-рано малката й дъщеря, чието име тя помоли да не бъде назовавано, се подготвяше за операция на херния в детската болница Охматдит в центъра на Киев. Лекарят я подготвяше за операцията на петия етаж. Процедурата трябваше да се проведе на седмия етаж. Тя беше следващата на опашката за операция.

Тогава чуха първите експлозии, някъде в далечината. Тримата – майка, дъщеря, доктор – спряха на място. И тримата знаеха много добре, че най-опасното място по време на ракетна атака е да си на високо.

"Тогава чухме друга експлозия, по-голяма … и изтичахме възможно най-бързо надолу към бункера", каза тя.

Когато слезли в скривалището, където имало десетки деца и родители пред и зад тях, те се опитали да запазят спокойствие. Но реалността на случващото се била ужасяваща.

Двете бомби, за които се смята, че са руски крилати ракети Х-101, са ударили близките сгради, но една от експлозиите е взривила прозорците на работните етажи на шестия и седмия етаж на сградата, изпращайки парчета стъкло, летящи към пациенти и хирурзи. Дъщерята на Олена била само на миг от това да е именно в тази операционна.

"Детето, което беше преди дъщеря ми, беше по средата на операцията, когато бомбата удари, така че трябваше да спрат и да го събудят, а след това да избягат в убежището", разказва тя пред Independent. "Казаха ни, че цялата стая е в кръв."

И тогава се чу силен трясък и всичко потъмня. Трета ракета беше паднала директно върху сградата им. Пожарната аларма започна да пищи. Децата започнаха да плачат. Черен дим започна да прониква в приюта.

Майката и дъщерята крачели от единия край на убежището до другия, чудейки се дали да рискуват да вдишат дим или да излязат навън и евентуално да бъдат ударени от друга руска ракета - често използвана тактика от силите на Кремъл, която включва стрелба с втора, трета или дори четвърта ракета на едно място, след като аварийните работници вече са се втурнали към мястото. Дъщеря й "продължаваше да пита "какво се случва сега" отново и отново".

Със сгъстяването на дима Олена решила, че трябва да напуснат убежището.

"Просто бях в режим на робот. Трябваше да направя това, което трябва - да спася детето си. Да се уверя, че отиваме на безопасно място. Когато излязохме, имаше много хора, деца, с всякакви наранявания. Някои от тях бяха червени от операциите, майки ги държаха и покриваха с одеяла. Беше много хаотично. Никой не знаеше какво да прави. Всичко беше покрито със счупени стъкла и паднали прозорци. Опитвахме се да не изпаднем в паника. Но видяхме много дим, излизащ от сградите. Чухме пожарникарите да приближават."

Олена и дъщеря й били въвлечени в една от най-ужасяващите атаки на Русия, откакто Владимир Путин нареди пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Най-малко 29 души бяха убити в Киев, като три болници бяха повредени от двете страни на река Днепър, която разделя града. Лекар е сред двамата убити в Охматдит, а деца има сред убитите на други места в града.

Канцеларията на президента съобщи, че ракетите са унищожили напълно токсикологичната сграда на комплекса Охматдит и са повредили още четири отделения. Вече е създадена инициатива за набиране на 100 милиона гривни (£1,9 милиона) за болницата.

Допълнителните атаки срещу родния град на украинския президент Володимир Зеленски в Кривий Рог на около 400 км на юг убиха най-малко 10 души, докато атаките в по-източния град Покровск в Донецка област убиха трима. Повече от 190 души са ранени.

Говорител на украинския клон на комисаря по правата на човека на ООН, чийто офис се намира близо до болница Охматдит, описа това като "наистина една от най-лошите атаки, които съм преживявал през времето си тук".

Украински власти определиха нападението като геноцид. Президентът на САЩ Джо Байдън го нарече "ужасяващо напомняне за бруталността на Русия". Междувременно Русия направи неверни твърдения, че разрушенията, причинени на детската болница, са резултат от неправилно изстреляна украинска противовъздушна отбранителна ракета, твърдение, което ООН каза, че е много малко вероятно.

Вече се появи видео, което показва нещо, което изглежда като руска бойна глава, летяща към болницата секунди преди експлозията.

Ключовите съюзници на Украйна седнаха за първата от тридневната среща на върха на НАТО в САЩ във вторник вечерта, все още разтърсени от насилието на нападение, което изглежда по всички намерения и цели е било насочено срещу цивилни.

"Путин изпраща своите поздрави на срещата на върха на НАТО, като бомбардира детска болница", написа литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис. "Сякаш е необходимо някакво изясняване защо Украйна трябва да има цялата възможна подкрепа сега и реални гаранции за сигурност в бъдеще."

Когато Олена и дъщеря й най-накрая се прибрали у дома в понеделник, тя каза, че са взели малко успокоителни, паднали са на леглата си и са се "опитали да се съберат".

Лекарят й се обадил по-късно. "Разбира се, че знаете, че операцията трябва да бъде отложена за неопределено време", каза й той.

Няма значение, помисли си тя, докато дъщеря й спяла дълбоко в съседната стая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase