Снимка БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че на територията на Полша ще бъде създаден "Украински легион" за военно обучение на украинци, живеещи в различни страни от Европейския съюз. Зеленски съобщи това на съвместна пресконференция с полския премиер Доналд Туск. Видео от пресконференцията е публикувано във Facebook.

"Ние записахме в нашето споразумение за сигурност формирането и обучението на територията на Полша на "Украински легион" – нова доброволческа военна част. Имаме много положителен опит от украинско-полско-литовската бригада. На базата на този опит имаме възможност да дадем шанс на гражданите на Украйна, които сега се намират в Полша, Литва и други страни от ЕС, доброволно да се включат в защитата на Украйна", коментира Володимир Зеленски.

Украинският президент допълни, че легионът се се обучава в Полша и ще бъде екипиран с помоща на партньори. "Всеки гражданин на Украйна, който реши да бъде в легиона, ще може да подпише договор с Въоръжените сили на Украйна", допълни Зеленски.

Украинският президент е на посещение в Полша, където двете страни подписаха двустранно споразумение за сътрудничество в областта на сигурността, пише Фокус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase