Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

Службата на ООН по правата на човека съобщава, че използването на планиращи бомби с голям обсег от руската военна авиация е основна причина за увеличаване на цивилните жертви в Украйна в периода март-май, предаде Ройтерс.

Тези боеприпаси също така са причинили големи щети на цивилно имущество и инфраструктура, особено в близост до фронтовата линия, се казва в доклада на ООН за положението с правата на човека в Украйна.

"Засиленото използване на мощни бомби с по-голям обсег от руските въоръжени сили е съществена причина за увеличаване на броя на жертвите сред цивилното население, както и за масовото унищожаване на цивилната инфраструктура в общините на фронтовата линия", се казва в доклада, който се отнася до периода между март и май.

Службата на ООН по правата на човека установи, че при руската офанзива само в Харковска област в периода от март до май са убити 78 цивилни и са ранени 305 други от 10 до 31 май. Между март и май в Украйна са убити най-малко 436 цивилни граждани и 1760 души са ранените.

"Огромното мнозинство от жертвите сред цивилното население е причинено от използването на взривни боеприпаси с широкообхватно действие в населените места -  артилерийски снаряди, ракети, бомби, както и други боеприпаси, хвърляни от безпилотни летателни апарати", се казва в доклада, който ще бъде представен на Съвета по човешки права на ООН в Женева на 9 юли.

Откакто започна пълномащабната си инвазия в Украйна през 2022 г., Русия многократно е отричала да извършва атаки срещу цивилни граждани

Службата на ООН заяви, че подновените нападения на Русия срещу украинската енергийна инфраструктура между март и май са били най-мащабни от зимата на 2022-2023 г. насам, и са причинили масови прекъсвания на електрозахранването, които са засегнали водоснабдяването и комуникационните мрежи. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Малко за политика

преди 3 месеца

Не съм прочел някъде тази служба на ООН да е казала нещо за касетъчните боеприпаси, взривени над плажа в Севастопол от американска ракета АТАКМС, насочвана от дрон на САЩ, излетял от Турция.

47

Анонимен

преди 3 месеца

А падащото ПВО на украйна, причинило ли е смъртта на невинни цивилни жертви, също украинци? За химарсите изстреляни от украйна и насочвани от сащ срещу Севастопол стана ли дума, те причиниха ли жертви сред цивилното население?

46

ароматния пръч

преди 3 месеца

Единственото на сто процента вярно в цялата статия е,че Службата на ООН по правата на човека "СЪОБЩАВА",щото няма как да мине като Решение на ООН поради правото на вето на вето на петте членки основателки,които така са направили Устава на ООН,ЧЕ ДА МОГАТ ДА СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ПОИСКАТ И ДА НЯМА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО РЕШЕНИЕ СРЕЩУ КОЕТО И ДА Е ОТ ТЯХ.Та,така и със санкциите - едни други си ги налагат,но не могат да обвържат целия свят да ги спазва,освен чрез натиск,но на всяко действие има

fallback